Αυστηροί έλεγχοι και καταγραφή αποθεμάτων αμνοεριφίων τα φετινά όπλα ενάντια στις ελληνοποιήσεις
Related Articles
Τους πλέον αυστηρούς ελέγχους των τελευταίων ετών στα εισαγόμενα αμνοερίφια προαναγγέλλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δίνει το στίγμα της εποχής με το σύνθημα «Το φετινό Πάσχα “μένουμε σπίτι” και τρώμε πιστοποιημένο ελληνικό αρνί και κατσίκι».
Πιο συγκεκριμένα, τα συναρμόδια Υπουργεία φαίνεται να βάζουν μπρος ένα σχέδιο που περιλαμβάνει συντονισμένους ελέγχους αλλά και την καταγραφή αποθεμάτων αμνοεριφίων και αυγών στα πρότυπα της καταγραφής των αντισηπτικών διαλυμάτων που είχε προηγηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης στις αρχές της κρίσης του κορωνοϊού και προφανώς εκτιμάται ότι απέδωσε τις ημέρες της έντονης ζήτησης για βασικά είδη ατομικής προστασίας.
Αυτά αποφασίστηκαν χθες σε τηλεδιάσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή, και στην οποία έλαβαν μέρος:
- ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος,
- ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης,
- ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου,
- ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος
- ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης,
- ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος
- ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρτουνιάν και
- ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:
1. Από την τρέχουσα εβδομάδα και ως το Μεγάλο Σάββατο να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα, ζώντα και σφάγια, αμνοερίφια τόσο στις πύλες εισόδου στη βόρεια συνοριογραμμή της χώρας μας, από το Νομό Έβρου έως το Νομό Φλώρινας (Νέος Καύκασος, Εύζωνοι, Ορμένιο, Νυμφαίο, Προμαχώνας, Εξοχή, Κυπρίνος), όσο και καθ’ όλη τη «διαδρομή» τους εντός της επικράτειας μέχρι και τον τελικό παραλήπτη.
Στα μεικτά συνεργεία θα μετέχουν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Επίσης, θα αξιοποιηθούν όλες οι βάσεις δεδομένων.
2. Το Υπουργείο Ανάπτυξης να προχωρήσει στην καταγραφή των αποθεμάτων αμνοεριφίων και αυγών στα πρότυπα της ανάλογης καταγραφής που έγινε πρόσφατα στα αντισηπτικά διαλύματα και μαντηλάκια, καθώς και τις χειρουργικές γάζες. Οι επιχειρήσεις (βιομηχανία κρέατος, χονδρεμπόριο, λιανεμπόριο), θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα αποθέματά τους μέσω ειδικού συνδέσμου στον κεντρικό ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov.gr) και να τα επικαιροποιούν κάθε τρεις ημέρες. Η πρόσβαση στην εφαρμογή θα γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης ΓΕΜΗ για τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες ή μέσω των κωδικών πρόσβασης στο TAXIS για τους μη εγγεγραμμένους στο ΓΕΜΗ. Η μη υποβολή ή η επιβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει κυρώσεις υψηλών διοικητικών προστίμων και κατάσχεσης των προϊόντων.
3. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος ελέγχων να συσταθεί διϋπουργική επιτροπή, η οποία να συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα (μέσω τηλεδιάσκεψης).
«Το φετινό Πάσχα μένουμε σπίτι και τρώμε αρνί και κατσίκι ελληνικό, πιστοποιημένο με τους πλέον αυστηρούς ελέγχους των τελευταίων ετών», επισήμανε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, σε δηλώσεις μετά την τηλεδιάσκεψη και πρόσθεσε:«Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω και να εξάρω την δημιουργική συμβολή όλων των συναδέλφων Υφυπουργών, των Γενικών Γραμματέων, των Προέδρων Οργανισμών και φυσικά των υπηρεσιακών παραγόντων για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων, που έχει θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Δέσμευση όλων είναι ότι σ’ αυτό το “βαρύ” λόγω του κορωνοϊού περιβάλλον, η Πολιτεία να θέσει σε εφαρμογή ένα ολιστικό σύστημα ελέγχων, το οποίο από φέτος να αποτελεί τη νέα “κανονικότητα” στη χώρα μας με γνώμονα την προστασία της εθνικής οικονομίας, της ελληνικής παραγωγής, των καλώς εννοούμενων συμφερόντων καταναλωτών και κτηνοτρόφων και του υγιούς ανταγωνισμού».