Έκτακτα μέτρα στήριξης για το χοιρινό ζητούν επειγόντως χώρες της Ε.Ε. – Μεταξύ αυτών η Ελλάδα
Related Articles
Μπορεί ο αγροδιατροφικός τομέας της Ευρ. Ένωσης να έχει παρουσιάσει καλές επιδόσεις στο σύνολό του, ωστόσο η ανησυχία των κρατών μελών είναι διακριτή. Αυτό φάνηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. σχετικά με την κατάσταση της αγοράς αγροτικών προϊόντων.
Αυτό που κυρίως επισημάνθηκε ήταν οι συνέπειες από την αύξηση του κόστους ενέργειας, εισροών και ζωοτροφών. Μάλιστα, η λιθουανική αντιπροσωπεία έλαβε τον λόγο προκειμένου να υποβάλει κοινή δήλωση εξ ονόματος δεκατεσσάρων αντιπροσωπειών που ζητούν επείγοντα έκτακτα μέτρα στήριξης της Ε.Ε. για τον τομέα του χοίρειου κρέατος βάσει του κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς.
Την κοινή δήλωση συνυπέγραφαν μαζί με τη Λιθουανία, οι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Πολωνία και Σλοβακία.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν, υπάρχει μια σειρά παραγόντων που πιέζουν ασφυκτικά την αγορά. Μεταξύ αυτών:
- Ο υπερκορεσμός της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. λόγω υψηλότερης παραγωγής σε συνδυασμό με διαταραχές στις εξαγωγές,
- Οι υψηλές τιμές ζωοτροφών και ενέργειας,
- Τα περαιτέρω κρούσματα αφρικανικής πανώλους των χοίρων (ΑΠΧ),
- Η επίμονη αρνητική επίδραση της πανδημίας COVID-19.
Ως συνέπεια, οι τιμές των σφαγίων χοίρων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών. Οι παραγωγοί δεν μπορούν για να αντιστοιχίσουν το κόστος με τα έσοδα, τα περιθώρια κέρδους είναι πλέον αρνητικά, και η τάση παραμένει αρνητική. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος εγκατάλειψης της χοιροτροφίας, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία και την απασχόληση σε αγροτικές περιοχές.
Η κατάσταση στον κλάδο χοιρινού παραλληλίζεται με την κρίση που πέρασε ο τομέας γαλακτοκομικών το 2014, όταν επιβλήθηκε το ρωσικό εμπάργκο. «Τα μέτρα που έλαβε τότε η Κομισιόν συνέβαλαν σε μια σταθεροποίηση και εξισορρόπηση της κατάστασης –παρόμοια προσέγγιση και απάντηση με ένα πακέτο μέτρων στήριξης από την Κομισιόν είναι και τώρα απαραίτητη», επισήμανε η Λιθουανία εκ μέρους των δεκατεσσάρων κρατών μελών.