Έκκληση των Ευρωπαίων αγροτών προς τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα

05 June 2019

Έκκληση των Ευρωπαίων αγροτών προς τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα

Το μήνυμά της προς τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές στέλνουν οι κορυφαίες ευρωπαϊκές οργανώσεις των αγροτών και των συνεταιριστών, οι Copa και Cogeca. Έχοντας υπόψη τις αβεβαιότητες που εξακολουθούν να ενυπάρχουν στην υπόθεση του Brexit αλλά και στο διεθνές εμπόριο, και γνωρίζοντας ότι βρίσκονται εν εξελίξει κρίσιμες συζητήσεις για τη μελλοντική Κοινή Γεωργική Πολιτική και τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., οι δύο φορείς καλούν την Ένωση να μην ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στον γεωργικό τομέα. Καλούν επίσης όλους τους νεοεκλεγμένους ευρωβουλευτές που υπερασπίζονται μια δίκαιη και προστατευτική Ε.Ε. να υψώσουν τη φωνή τους από την επόμενη εβδομάδα!

Αφορμή για αυτή την τοποθέτηση των δύο κορυφαίων οργανώσεων είναι το γεγονός ότι πλησιάζει ο καιρός που θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία με τη Mercosur (την Κοινή Αγορά χωρών της Λατ. Αμερικής), μια συμφωνία που προβληματίζει τους Ευρωπαίους αγρότες. (δείτε εδώ ενδεικτικές αναρτήσεις του meatnews.gr).

Η Κομισιόν, λένε οι Copa και Cogeca, έχει επιβεβαιώσει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την Mercosur τους προσεχείς μήνες, και αυτό, σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις, περνάει την κόκκινη γραμμή των Ευρωπαίων αγροτών και συνεταιρισμών, αλλά και όλων των Ευρωπαίων πολιτών που ψηφίζουν υπέρ μιας περισσότερο πράσινης, περισσότερο διαφανούς και προστατευτικής Ευρώπης. «Πώς μπορεί η Κομισιόν να δικαιολογήσει στους αγρότες και τους πολίτες της Ε.Ε. ότι σχεδιάζει να εισαγάγει περαιτέρω γεωργικά προϊόντα από τη Βραζιλία, λίγους μήνες μετά την έγκριση από την κυβέρνηση Bolsonaro άνω των 150 νέων φυτοφαρμάκων, τη στιγμή που η ίδια η Κομισιόν προτείνει ακριβώς την αντίθετη στρατηγική για τους παραγωγούς της Ε.Ε.;»

Στη Βραζιλία, σύμφωνα με τις Copa και Cogeca, τα παραγωγικά μοντέλα υπόκεινται σε περιβαλλοντικά, υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά πρότυπα, τα οποία είναι αρκετά χαμηλότερα από αυτά που ισχύουν στην Ευρώπη. Δημιουργείται έτσι ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ο ευρωπαϊκός γεωργικός τομέας, ο οποίος βρίσκεται ήδη υπό σημαντική πίεση, θα πρέπει να δώσει έναν ακόμη πιο σκληρό αγώνα επιβίωσης, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με τεράστιες εισαγωγές σε βόειο κρέας, ζάχαρη, πουλερικά, αιθανόλη, ρύζι, χυμό πορτοκάλι και πολλά άλλα προϊόντα από αυτές τις χώρες.

Πιο ακριβή εικόνα για τη συμφωνία με τη Mercosur δίνει ο Γενικός Γραμματέας των Copa και Cogeca, Pekka  Pesonen, που σημειώνει: «Η Ε.Ε. έχει ήδη δώσει ουσιαστική πρόσβαση στην αγορά της για ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα, χωρίς να κερδίζει πολλά σε αντιστάθμισμα. Οι εμπορικές παραχωρήσεις πρέπει να ελαχιστοποιηθούν για τους πιο ευαίσθητους κλάδους, δηλαδή το βόειο κρέας, τη ζάχαρη, τα πουλερικά, την αιθανόλη, το ρύζι και το χυμό πορτοκάλι. Κάθε εμπορική συμφωνία πρέπει να είναι ισορροπημένη στα θέματα της γεωργίας, να σέβεται τα μοντέλα παραγωγής μας και να διασφαλίζει τη συνοχή με άλλες πολιτικές της Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι αγρότες μπορούν να αντιμετωπίσουν περαιτέρω περιορισμούς και την εφαρμογή φιλόδοξων μέτρων προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές και στις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Μπορούν όμως να το κάνουν μόνο εάν η Ε.Ε. δεν υπονομεύει τις προσπάθειές τους ανεχόμενη την εισαγωγή αγαθών από εμπορικούς εταίρους που ενθαρρύνουν την αποψίλωση και αγρονομικές πρακτικές οι οποίες δεν γίνονται δεκτές εντός των συνόρων μας».

05 June 2019
Banner
Banner