Έκκληση στους υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε. να ενισχύσουν εμπράκτως το εμπόριο τροφίμων

18 September 2020

Έκκληση στους υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε. να ενισχύσουν εμπράκτως το εμπόριο τροφίμων

Αγωνιώδη έκκληση απευθύνουν οι εκπρόσωποι του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων, καθώς σύσσωμος ο κλάδος ανησυχεί για τις συνέπειες που συνεχίζει να έχει η πανδημία.

Ενόψει του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διασύνδεσης για το Εμπόριο Αγροτικών και Αγροδιατροφικών Προϊόντων (CELCAA) κάλεσε τους υπουργούς να αναγνωρίσουν το εμπόριο ως κομβικό στοιχείο σε μια ανθεκτική αλυσίδα τροφίμων.

Η CELCAA, μέλος της οποίας είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος, υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για ενίσχυση του τομέα εμπορίου τροφίμων, ο οποίος υπέστη πλήγματα τους τελευταίους μήνες κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19. Ως γνωστόν, η πανδημία έχει διαταράξει την παραγωγή τροφίμων και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, με περιορισμούς στις μεταφορές, λοκντάουν και κλείσιμο υπηρεσιών εστίασης, που όλα αυτά συνδυαζόμενα υπονομεύουν το εμπόριο.

«Η Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσει ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων θα παραμείνουν ανοιχτές, έτσι ώστε τα αγροδιατροφικά προϊόντα να συνεχίσουν να διακινούνται», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της CELCAA, Marcel van der Vliet. «Ο τομέας του εμπορίου αγροτικών και αγροδιατροφικών προϊόντων της Ευρώπης αντιμετωπίζει προκλήσεις, όχι μόνο από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού, αλλά και λόγω της αβεβαιότητας στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Μόνο με το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο μπορούμε να συνεχίσουμε να εισάγουμε και να εξάγουμε κανονικά. Και μόνο με το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο μπορούν οι καταναλωτές να έχουν συνεχή πρόσβαση σε ασφαλή, υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα».

Απευθυνόμενη στους υπουργούς Γεωργίας η CELCAA τους καλεί να επαναβεβαιώσουν τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου και επικαλείται μάλιστα την προχθεσινή (16/9) σημαντική ομιλία της προέδρου της Κομισιόν για την Κατάσταση της Ένωσης. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στη σημασία του ελεύθερου εμπορίου, λέγοντας: «Θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε στο ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο σε ολόκληρο τον κόσμο. Όχι ως αυτοσκοπό - αλλά ως τρόπο για να πετύχουμε ευημερία στο εσωτερικό και για να προωθήσουμε τις αξίες και τα πρότυπά μας».

Ηγετική δύναμη

Η Ε.Ε. είναι ηγετική δύναμη στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων παγκοσμίως: είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας (151,2 δισ. ευρώ το 2019) και ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας (110 δισ. ευρώ). Ωστόσο, τα μέτρα που ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια της κρίσης Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο έθεσαν πρωτοφανείς πιέσεις στη ροή τροφίμων από τον παραγωγό προς τον καταναλωτή.

«Παρά τις διαταραχές, οι εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων έχουν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Πράγματι, το εμπόριο έπαιξε το ρόλο του κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι αλυσίδες εφοδιασμού κατάφεραν να αναδιοργανωθούν για να εξασφαλίσουν τη συνεχή διαθεσιμότητα τροφίμων. Πρέπει να αναγνωριστεί ο ρόλος του εμπορίου ως ζωτικό στοιχείο ενός ανθεκτικού συστήματος τροφίμων», λέει ο van der Vliet.

Ταυτόχρονα με την ισχυρή εφαρμογή των υφιστάμενων δεσμεύσεων, η Ε.Ε. πρέπει να συνάψει φιλόδοξες εμπορικές συμφωνίες με βασικές αναπτυσσόμενες αγορές για να διασφαλιστούν ίσοι όροι με τους ανταγωνιστές της. Στο ίδιο πλαίσιο, η CELCAA υποστηρίζει μια θετική συνεργασία με τις ΗΠΑ για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης των εμπορικών διαφορών

Διευκόλυνση του ανοιχτού εμπορίου

Η τρέχουσα κρίση προσφέρεται για διδάγματα, εκτιμούν στη CELCAA και προχωρούν σε μερικές παραινέσεις προς την ηγεσία της Ε.Ε.: Τα προσωρινά μέτρα που ελήφθησαν, όπως η ηλεκτρονική διαβίβαση τελωνειακών πιστοποιητικών, πρέπει να καταστούν μόνιμα. Επίσης να αναπτυχθούν περαιτέρω ψηφιακά εργαλεία στις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων για να βελτιωθεί η αποδοτικότητα και η βιωσιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

18 September 2020
Banner
Banner