Έγκριση στη Λιθουανία για εξαγωγή βόειου στις ΗΠΑ

07 October 2015

Έγκριση στη Λιθουανία για εξαγωγή βόειου στις ΗΠΑ

Την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του αμερικάνικου υπουργείου Τροφίμων πήραν τα προϊόντα κρέατος της Λιθουανίας, καθιστώντας την δεύτερη χώρα μετά την Ιρλανδία που έχει λάβει έγκριση εξαγωγής βόειου κρέατος στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας χρειάστηκαν συνομιλίες με τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ που κράτησαν 11 ολόκληρα χρόνια, αλλά φαίνεται ότι ο καθοριστικός παράγοντας ήταν το ρωσικό εμπάργκο, που δημιούργησε τείχος απαγόρευσης για τα προϊόντα κρέατος της Λιθουανίας.

Η Ένωση Επεξεργαστών Κρέατος της Λιθουανίας εμφανίζεται πολύ αισιόδοξη με αυτή την εξέλιξη. Ο διευθυντής της Egidijus Mackevičius θεωρεί ότι ήταν θετικό που η χώρα δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ προβλήματα με τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, κάτι που είναι κρίσιμο για άλλες χώρες της Ε.Ε. Από την αγορά των ΗΠΑ αναμένουν πολλά, αφού εκεί υπάρχει μεγάλη κοινότητα μεταναστών από τις βαλτικές χώρες.

Μεγάλο μέρος των επιθεωρήσεων που έκαναν οι εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ αφορούσε την αφρικανή πανώλη των χοίρων, αλλά το θετικό αποτέλεσμα δημιουργεί προοπτικές για την αγορά. Ο Algis Baravykas, διευθυντής της λιθουανικής ένωσης χοιροτρόφων, αν και θεωρεί μια καλή εξέλιξη για τον κλάδο τη δυνατότητα εξαγωγής στις ΗΠΑ, μιλά για την διαφορά κόστους μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ. Οι αναγκαστικές συμμορφώσεις στους κανόνες της Ε.Ε., όπως η απαγόρευση χρήσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στις ζωοτροφές, η απαγόρευση των αυξητικών ορμονών, οι κανόνες ευζωίας, δημιουργούν ένα πρόσθετο κόστος που δεν έχουν οι παραγωγοί στις ΗΠΑ. Αν σε αυτά προστεθούν τα έξοδα μεταφοράς και οι τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες τα προϊόντα με βάση το κρέας που παράγονται στην Ε.Ε. (ακόμη και στην σχετικά πιο φτωχή Λιθουανία) είναι μη ανταγωνιστικά στην αγορά των ΗΠΑ.

07 October 2015
Banner