Εύσημα από την ΕΦΧΕ για την προώθηση του ελληνικού αιτήματος αναγραφής προέλευσης στο γάλα

08 August 2016

Εύσημα από την ΕΦΧΕ για την προώθηση του ελληνικού αιτήματος αναγραφής προέλευσης στο γάλα

Την ικανοποίηση της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδος (ΕΦΧΕ) προκάλεσε η πρόθεση (και αίτημα της Ελλάδας προς την Κομισιόν) του ΥΠΑΑΤ να θεσπίσει την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όπως είχε ανακοινώσει μερικές μέρες νωρίτερα το ΥΠΑΑΤ, δρομολογεί σχέδιο Απόφασης που διαβιβάστηκε από τον αν. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκο Μπόλαρη στον αρμόδιο Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Χρήστο Κασίμη, προκειμένου να την προωθήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαβούλευση στα κράτη μέλη.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδος εκφράζει την ικανοποίησή της, με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα, και στο οποίο σημειώνει ότι: «Με δεδομένη τη θετική απόφαση για το αντίστοιχο αίτημα της Γαλλίας, θεωρούμε επίσης δεδομένο ότι η υπουργική απόφαση θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας».

Επιπλέον, η Ένωση τονίζει ότι: «Είναι γεγονός ότι τα νωπά τρόφιμα (και μάλιστα ιδιαίτερης ευαισθησίας, όπως το γάλα), όσο απομακρύνονται από τον τόπο παραγωγής τους, τόσο υποβαθμίζεται και η ποιότητά τους. Συνεπώς, με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση ο καταναλωτής αποκτά τη δυνατότητα να επιλέγει την ποιότητα που επιθυμεί για τον ίδιο και την οικογένειά του ενώ παράλληλα διευκολύνεται στο να στηρίζει ενσυνείδητα την εθνική παραγωγή και κατά συνέπεια την εθνική οικονομία. Είμαστε βέβαιοι ότι παράλληλα με ορισμένα μέτρα σωστού ελέγχου (σύνδεση του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ με τα τελωνεία, ενεργοποίηση περαιτέρω του ΕΦΕΤ κ.ά.), που πιστεύουμε ότι θα προωθήσει η κυβέρνηση, θα επέλθει εξυγίανση της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων ενώ παράλληλα θα προστατευθεί ο καταναλωτής από το να πέφτει θύμα καταναλωτικής εξαπάτησης».

Το μέτρο δεν προστατεύει μόνο τους καταναλωτές και τους παραγωγούς, αναφέρει η ΕΦΧΕ, αλλά «και τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, διότι με το να δουλεύουν με εισαγόμενο γάλα στο τέλος θα οδηγούσε και τις ίδιες σε κατάρρευση από τα εισαγόμενα έτοιμα προϊόντα».

Παραθέτοντας το ιστορικό της υπόθεσης, η Ένωση σημειώνει ότι κάτι αντίστοιχο είχε νομοθετήσει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Παπαδόπουλος τον Ιούνιο 2009 και το είχε εφαρμόσει η Λούκα Κατσέλη, για να το καταργήσει τελικά ο Κωστής Χατζηδάκης το 2013 επικαλούμενος την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, παρά τη διαφωνία του τότε αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, η οποία οδήγησε και στην παραίτησή του.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των παραγωγικών τάξεων  και των αρμόδιων υπουργείων κι αυτή εξασφαλίζεται, όταν οι κυβερνώντες εφαρμόζουν αυτά που υπόσχονται, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η ΕΦΧΕ, η οποία τεκμηριωμένα και πιστεύουμε με σωστό τρόπο καταγγέλλει τις λανθασμένες, κατά τη γνώμη μας, αποφάσεις για τον κλάδο, δεν έχει κανένα πρόβλημα να χαιρετίσει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τα πολύ θετικά βήματα, όπως το συγκεκριμένο. Διότι εμείς δεν ασκούμε πολιτική αλλά από καθαρά τεχνοκρατική άποψη, προσπαθούμε να προωθήσουμε τα συμφέροντα του κλάδου. Και αυτή η υπουργική απόφαση είναι σαφώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι από κοινού όλοι, θα βρούμε και το δρόμο για την ανάπτυξη του γενετικού υλικού στη χώρα μας, ούτως ώστε να βαδίσουμε προς την επάρκεια γαλακτοκομικών προϊόντων, κάτι άλλωστε που έχει τεράστια ανάγκη η οικονομία της χώρας μας» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΦΧΕ.

08 August 2016
Banner