EFSA: Αυξημένα τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα
Related Articles
- Έλεγχοι της EFSA για υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων ουσιών σε ζωικά προϊόντα – Η χώρα μας μακριά από τους στόχους τη Ε.Ε.
- Η μείωση των αντιβιοτικών μειώνει τις αντοχές των βακτηρίων, σε ανθρώπους και παραγωγικά ζώα
- Βασικός παράγοντας κινδύνου σύμφωνα με νέα έκθεση της επιτροπής ΒΙΟΗΑΖ της EFSA
H πιο πρόσφατη έκθεση της EFSA για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει μια εικόνα των κατάλοιπων στα συχνά καταναλώσιμα προϊόντα.
Συνολικά συλλέχθηκαν 110.829 δείγματα τροφίμων το 2022, όπου βρέθηκαν αυξημένα κατά 1/4 σε σχέση με το 2021. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 96,3% των δειγμάτων βρέθηκαν εντός των νομικώς επιτρεπόμενων επιπέδων.
Το Ε.Ε. MACP αναλύει δείγματα που συλλέγονται τυχαία από 12 προϊόντα τροφίμων. Για το 2022 αυτά ήταν μήλα, φράουλες, ροδάκινα, κρασί (κόκκινο και λευκό), μαρούλια, λαχανικά, ντομάτες, σπανάκια, κόκκος βρώμης, κόκκος κριθαριού, γάλα αγελάδας και λίπος χοίρου.
Οι χώρες που παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά δειγματοληψίας εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες ήταν η Βουλγαρία (97,1%) και η Κροατία (61,9%). Η Λιθουανία, η Ισπανία και η Ιταλία διεξήγαγαν εγχώριες δειγματοληψίες. Επίσης, η Γερμανία, η Ισλανδία, το Βέλγιο και η Τσεχία ανέφεραν το υψηλότερο ποσοστό δειγμάτων άγνωστης προέλευσης που προσεγγίζει το 14,8%, 8,1%, 7,5% και 7,1%, αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, τα δείγματα που αναλύθηκαν:
Το 51,4% (6.023 δείγματα) ήταν απαλλαγμένα από μετρήσιμα επίπεδα καταλοίπων.
Το 47% (5.512) περιείχαν ένα ή περισσότερα κατάλοιπα σε συγκεντρώσεις κάτω ή ίσες με τα επιτρεπόμενα επίπεδα (γνωστά ως μέγιστα επίπεδα καταλοίπων ή MRLs).
Το 1,6% (192) περιείχαν κατάλοιπα που υπερέβαιναν τα επιτρεπόμενα επίπεδα.
Το ίδιο καλάθι προϊόντων εξετάζεται κάθε τρία χρόνια, εμφανίζοντας ανοδικές ή καθοδικές τάσεις για τα συγκεκριμένα αγαθά.
Ο συνολικός ρυθμός υπέρβασης των καταλοίπων φυτοφαρμάκων μειώθηκε ελαφρώς από το 2% το 2019 στο 1,6% το 2022.
Σε σύγκριση με το 2019 και το 2016, ο ρυθμός υπέρβασης μειώθηκε για μήλα, ροδάκινα, φράουλες, κρασί και λίπος χοίρου· για σπανάκια, έχει μειωθεί από το 2019. Δεν βρέθηκαν δείγματα γάλακτος αγελάδας με καταλοίπα πάνω από το MRL το 2022, όπως και το 2019 και το 2016. Οι υπερβάσεις αυξήθηκαν για λαχανικά, ντομάτες, μαρούλια, κριθαριού και κόκκου βρώμης.
Πηγή: efsa.europa.eu