ΕΔΟΚ προς Βορίδη: Επιτακτική ανάγκη ένα εθνικό σχέδιο για τον τομέα του κρέατος

30 August 2019

ΕΔΟΚ προς Βορίδη: Επιτακτική ανάγκη ένα εθνικό σχέδιο για τον τομέα του κρέατος

Story Highlights

  • «Ένα Εθνικό Σχέδιο για τον τομέα του κρέατος πρέπει να φέρνει νέες πρακτικές σε όλους τους κλάδους που τον απαρτίζουν, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του ελληνικού κρέατος στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, με οφέλη τόσο για τους επαγγελματίες όσο και τους καταναλωτές»

Related Articles

O Σεπτέμβριος θα είναι ένας κρίσιμος ως φαίνεται μήνας, εντός του οποίου θα τεθούν και θα αποφασιστούν οι κατευθύνσεις για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον τομέα του κρέατος. Αυτό ανακοινώνει ούτε λίγο ούτε πολύ η ΕΔΟΚ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της με τον υπουργό ΥΠΑΑΤ Μάκη Βορίδη. Τέτοια ζητήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής Κρέατος είναι οι εισφορές των μελών και το νομικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, ενώ αναμένεται και η δρομολόγηση, άμεσα, της κατάρτισης και υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίου για το κρέας.

Η συνάντηση της ΕΔΟΚ με τον κ. Βορίδη στις 28/8 ήταν εποικοδομητική, όπως αναφέρει η Οργάνωση σε ανακοίνωσή της, η οποία έχει ως εξής:

«Κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό, η ΕΔΟΚ εξέφρασε καταρχάς την ικανοποίησή της για την κατάργηση της υπουργικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης με νεότερη απόφαση του κ. Βορίδη, τονίζοντας ότι αυτή μόνο προβλήματα δημιουργούσε στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις. Παράλληλα, η αντιπροσωπεία έθεσε υπόψη του Υπουργού το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τους εμπλεκόμενους κλάδους του κρέατος και απέσπασε τη δέσμευσή του για γρήγορη διαμόρφωση του νέου νομικού πλαισίου για τις Δ.Ο. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι το νομικό πλαίσιο για τις Δ.Ο., στο οποίο θα ρυθμίζεται και το ζήτημα των εισφορών, θα συμπεριληφθεί στον νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, η επεξεργασία του οποίου θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Το καλό κλίμα στη συνάντηση αποτυπώνεται στη δήλωση του κ. Βορίδη, ο οποίος τόνισε ότι «Δίνουμε χώρο σε όσους έχουν πρωτογενές συμφέρον για το κρέας».

Από πλευράς ΕΔΟΚ έγινε εκτενής αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας παραγωγικών προτύπων για όλα τα είδη παραγόμενων κρεάτων, η έλλειψη των οποίων αυτή τη στιγμή συνεπάγεται τη διευκόλυνση των ελληνοποιήσεων, ενώ δεν μπορεί να εφαρμοστεί η ιχνηλασιμότητα, ούτε να υπάρξει πιστοποίηση και φυσικά να αναδειχθεί η προστιθέμενη αξία τους. Επίσης έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα αξιοποίησης των δημοτικών σφαγείων για την ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής ανά περιοχή.

Ο Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα αυτά, όπως επίσης και για την άμεση κατάρτιση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου για το κρέας, κάτι που αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΔΟΚ.

Για την ΕΔΟΚ, ένα Εθνικό Σχέδιο για τον τομέα του κρέατος πρέπει να φέρνει νέες πρακτικές σε όλους τους κλάδους που τον απαρτίζουν, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του ελληνικού κρέατος στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, με οφέλη τόσο για τους επαγγελματίες όσο και τους καταναλωτές.

Στη συζήτηση έγινε επίσης εκτενής αναφορά στα μέτρα που λαμβάνονται για τη θωράκιση της χώρας από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, και τα συγκεκριμένα μέτρα που είναι αναγκαία για τη διάσωση του γενετικού υλικού του Μαύρου Χοίρου.

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας, ενημέρωσε τον κ. Βορίδη για τη συμμετοχή στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και άλλων κλάδων, πέραν της παραγωγής, της εμπορίας και της μεταποίησης, όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα, η ομάδα διατροφικού τομέα και η ελληνική γαστρονομία με αποτέλεσμα να εκπροσωπείται ολόκληρη η αλυσίδα διακίνησης των προϊόντων κρέατος από την παραγωγή έως την κατανάλωση. Ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπογραμμίζοντας πως αυτή η δομή Διεπαγγελματικής Οργάνωσης είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Ακόμη, ο κ. Γίτσας ανέλυσε το περιεχόμενο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΕΔΟΚ, Meet the Lamb και Signed by Nature, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η εκτέλεσή τους για τη χώρα μας.

Τέλος, ο Υπουργός ενημερώθηκε λεπτομερώς για το Διεθνές Συνέδριο και την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος (UECBV), που διοργανώνονται αυτή την χρονιά από την ΕΔΟΚ στην Αθήνα, 7-9 Νοεμβρίου 2019 και που αποτελούν μεγάλη τιμή αλλά και ευκαιρία για τον τομέα του κρέατος στη χώρα μας, και εξέφρασε την υποστήριξή του».

30 August 2019
Banner