Ε.Ε.: Δραματική έκκληση κρατών μελών για διάσωση του κλάδου χοιρινού κρέατος – Μιλούν για απειλή κατάρρευσης

14 December 2021

Ε.Ε.: Δραματική έκκληση κρατών μελών για διάσωση του κλάδου χοιρινού κρέατος – Μιλούν για απειλή κατάρρευσης

Πληθαίνουν στην Ευρ. Ένωση οι φωνές που κάνουν λόγο για την δύσκολη κατάσταση που περνάει ο κλάδος του χοιρινού κρέατος και ζητούν την άμεση αντίδραση των ενωσιακών θεσμών, πριν να είναι πολύ αργά.

Έτσι, μετά την παρέμβαση ομάδας κρατών μελών στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. τον περασμένο Νοέμβριο, μια νέα παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών του Δεκεμβρίου (12-13 Δεκεμβρίου), αυτή τη φορά από την Τσεχία, ήρθε να περιγράψει με μελανά χρώματα τις προοπτικές του κλάδου.

Εκφράζοντας απόψεις και εκ μέρους των Αυστρίας, Βελγίου, Βουλγαρίας, Κροατίας, Εσθονίας, Γαλλίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας και Σλοβακίας, η τσεχική αντιπροσωπεία έφερε το θέμα ξανά στο προσκήνιο. Εκτός από τις γνωστές αιτιολογήσεις της κατάστασης που έχουμε περιγράψει πολλάκις στο meatnews.gr (αφρικανική πανώλη των χοίρων, πανδημία, κόστος ενέργειας και ζωοτροφών), η Τσεχία μίλησε με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat: «την 47η εβδομάδα του έτους, η μέση τιμή στην Ε.Ε. για τα σφάγια χοίρων που βρίσκονται σε κυκλοφορία (ταξινόμηση S-E) ήταν 131,1€/100κιλά. Αυτή η τιμή είναι 5,4% χαμηλότερη από την αντίστοιχη του προηγούμενου έτους. Την ίδια εβδομάδα η τιμή στα χοιρίδια ήταν 29,9€/χοιρίδιο. Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε μια πολυσημαντική μείωση (-16,2%)».

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα κατέθεσε η τσεχική αντιπροσωπεία, αν συγκριθούν με το έτος 2017, οι σημερινές τιμές του χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. είναι χαμηλότερες κατά περίπου 30% και παραμένουν σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο, κάτω από το κόστος παραγωγής, απειλώντας την ίδια την ύπαρξη του κλάδου.

Συνεπεία όλων αυτών, τα κράτη μέλη που έφεραν το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, μιλούν για βαθιά κρίση του κλάδου και απευθύνουν έκκληση στην Κομισιόν για άμεση αντίδραση. «Το 2016, η κατάσταση ήταν επίσης δύσκολη και η Ε.Ε. την έσωσε χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα μέτρα και οικονομική στήριξη. Σήμερα, δεν πρέπει να αφήσουμε τον κλάδο να καταρρεύσει και πρέπει να τον σώσουμε» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

14 December 2021
Banner
Banner