Δραματικές εκκλήσεις για την κατάρρευση τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα – Σε κίνδυνο η Φέτα

26 April 2018

Δραματικές εκκλήσεις για την κατάρρευση τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα – Σε κίνδυνο η Φέτα

Η μία μετά την άλλη οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων, απευθύνουν έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αλλά και προς την κυβέρνηση ευρύτερα, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την καταστροφή της κτηνοτροφίας, ιδιαίτερα της αιγοπροβατοτροφίας, που προσεγγίζει επικίνδυνα, όπως αφήνουν να εννοηθεί, στο σημείο μη-επιστροφής.

ΣΕΚ: Άμεσα μέτρα αποτροπής της καταστροφής

Ύστερα από την μεγάλη σύσκεψη που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο στον Τύρναβο οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας με αφορμή την κατακόρυφη πτώση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, την δραματική επιστολή που απέστειλαν προς τον πρωθυπουργό και την απόφασή τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα (στο περιθώριο του συνεδρίου Economist που θα γίνει στη Λάρισα παρουσία του υπουργού ΥΠΑΑΤ Β. Απόστολου), ήρθε σήμερα η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) που μιλά για ουσιαστική κατάρρευση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα. «Οι αιγοπροβατοτρόφοι της χώρας βρίσκονται σε μεγάλη απόγνωση, αφού η μείωση στην τιμή πώλησης του γάλακτος αγγίζει τα 20 λεπτά/κιλό περίπου για το μεγαλύτερο όγκο παραγωγής, κάνοντας πλέον την παραγωγή εντελώς ασύμφορη» αναφέρει ο ΣΕΚ, που διαπιστώνει ότι «σοβαρή δυσλειτουργία στην αγορά της Φέτας προκαλείται από τη μεγάλη αύξηση των αδιάθετων ποσοτήτων και τη μείωση της τιμής πώλησης σε επίπεδο χαμηλότερο του κόστους παραγωγής. Η κατάσταση αυτή καθιστά την πλειοψηφία των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων ζημιογόνες, οδηγώντας πολλούς παραγωγούς σε έξοδο από το επάγγελμα ή στην καλύτερη περίπτωση σε μείωση του ζωικού τους κεφαλαίου, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος παραγωγής».

Την ανακοίνωση κλείνει ο ΣΕΚ ζητώντας άμεσα μέτρα αποτροπής της καταστροφής της αιγοπροβατοτροφίας, και συγκεκριμένα:

  1. Έλεγχο των αποθεμάτων Φέτας σε όλα τα τυροκομεία
  2. Έλεγχο των εισαγωγών προϊόντων ζωικής προέλευσης, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα  420/1993.
  3. Ενεργοποίηση του κανόνα «de minimis», που αφορά ενισχύσεις ήσσονος σημασίας για τη στήριξη του  εισοδήματος των παραγωγών, λόγω της μεγάλης μείωσης της τιμής πώλησης του γάλακτος.
  4. Εφαρμογή του μέτρου δωρεάν διανομής (κοινωνική απόσυρση) για τη Φέτα με στόχο την ενίσχυση των παραγωγών και την ομαλοποίηση της αγοράς.
  5. Εφαρμογή στην πορεία όλων των μέτρων που έχει προτείνει ο ΣΕΚ και περιγράφονται στο Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της Κτηνοτροφίας.

Επιπλέον, με χθεσινή επιστολή της προς τον υπουργός Β. Αποστόλου και τον αν. υπουργό Γ. Τσιρώνη, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ΠΟΠ (ΕΔΟΦ) ζητά μέτρα για τη στήριξη του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας. Δείτε εδώ την επιστολή της ΕΔΟΦ.

Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ: Επειγόντως ευρεία σύσκεψη για αποφάσεις

Σημειώνεται ότι και χθες, με ανάλογα μελανά χρώματα περιέγραφε την κατάσταση η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, σε ανοιχτή επιστολή-παρέμβαση που εξέδωσε, καλώντας κάθε εμπλεκόμενο σε συνεργασία για να αποτραπεί η πλήρης κατάρρευση της κτηνοτροφίας. Αναφέρει στην επιστολή της η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ:

«Η επικρατούσα κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία και ιδιαίτερα στην αιγοπροβατοτροφία είναι κάτι περισσότερο από απελπιστική. Ο κτηνοτροφικός κόσμος, έχοντας προ πολλού εξαντλήσει τις αντοχές και ξεπεράσει τα όριά του, αδυνατεί πλέον να συντηρήσει τις εκμεταλλεύσεις του. Και αν μπορούσε να τις «ξεφορτωθεί», θα το είχε ήδη κάνει!

Οι εξευτελιστικές, πολύ κάτω του κόστους παραγωγής τιμές που «απολαμβάνει» ο κτηνοτρόφος απ’ τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη, έχουν δημιουργήσει συνθήκες «νευρικής κρίσης». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός της ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων αδιάθετου προϊόντος.

Τα μηνύματα που εξακολουθούν να καταφθάνουν στη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ είναι τουλάχιστον απογοητευτικά. Τόσο, που, αν άμεσα δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι η ελληνική κτηνοτροφία, αυτή που ανέκαθεν κρατούσε ζωντανή την ύπαιθρο και αποτελούσε βασικό πυλώνα της εθνικής και όχι μόνο της περιφερειακής οικονομίας, θα καταρρεύσει. Και μαζί με αυτή, το προϊόν «σημαία» για τη χώρα μας, η φέτα, με ολόκληρο τον οικονομικό και εργασιακό κύκλο γύρω από αυτή.

Ήδη, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και αποτυπώνεται, μάλιστα, στα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Τα αίτια αυτής της κατάστασης έχουν από καιρό εντοπιστεί. Και αρκούντως αναδειχθεί, στις πραγματικές τους διαστάσεις. Στη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ θεωρούμαι ότι δεν έχει νόημα πλέον να «φιλοσοφούμε» γύρω από το θέμα. Και σε ότι μας αφορά, ότι ήταν σε επίπεδο διαπιστώσεων, καταγραφής, αλλά και επιμέρους προτάσεων να πούμε και να καταθέσουμε, το έχουμε κάνει. Έγκαιρα και εκεί που έπρεπε. Με τρόπο θεσμικό.

Στο οριακό σημείο που βρισκόμαστε πλέον, οφείλουμε να περάσουμε στην πράξη. Χωρίς δογματισμούς και αγκυλώσεις, χωρίς προκαταλήψεις. Με μόνο γνώμονα τη σωτηρία του κλάδου, που, κατά την άποψή μας, είναι θέμα εθνικής σημασίας.

Δεν αμφισβητούμε ούτε τις προθέσεις ούτε το θετικό στοιχείο των πρωτοβουλιών που μέχρι σήμερα έχει πάρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Θεωρούμε, ωστόσο, επιτακτική την ανάγκη να κληθούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε μια ευρύτατη σύσκεψη, η οποία και θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων, αμέσου αποδοτικότητας.

Ένα τέτοιο μέτρο, που προτείνουμε και που θα επιμείνουμε στην υιοθέτησή του, είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση, από το υπουργείο, προγράμματος διανομής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στα κοινωνικά παντοπωλεία και τις δομές συσσιτίων ανά τη επικράτεια, όπως και δια των αντίστοιχων δομών που διατηρούν σύλλογοι και φορείς ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις παράλληλες ενέργειες που ήδη έχουν υποδειχθεί και τις οποίες η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία (ουσιαστικοί, αυστηροί έλεγχοι-περιορισμός των εισαγωγών γάλακτος, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων «ελληνικής ταυτότητας», παρέμβαση στις βιομηχανίες που μονομερώς παραβιάζουν τις συμφωνίες, «φρένο» στις εναρμονισμένες πρακτικές και στις αθέμιτες παρεμβάσεις διαδικασίας παραγωγής φέτας κ.τ.λ.) και σε συνάρτηση με τη θετική συμβολή και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Διεπαγγελματική, θα έδινε τον απαιτούμενο χρόνο στην ελληνική κτηνοτροφία, μέχρι να ισορροπήσει ξανά ο κλάδος.

Φυσικά, σε μια τέτοια σύσκεψη θα κατατεθούν πολλές προτάσεις που θα μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Εκείνο που έχει σημασία, είναι να αποφασιστεί η συντομότερη δυνατή υλοποίησή τους, ώστε να στηριχθεί ουσιαστικά και να μπορέσει να επιβιώσει ο Έλληνας κτηνοτρόφος».

26 April 2018
Banner