Για «υπερβολικούς» κορωνο-ελέγχους στα εισαγόμενα τρόφιμα διαμαρτύρονται οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας

18 November 2020

Για «υπερβολικούς» κορωνο-ελέγχους στα εισαγόμενα τρόφιμα διαμαρτύρονται οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας

Όλο και περισσότερο ενοχλημένες εμφανίζονται οι μεγάλες επιχειρήσεις εξαγωγής τροφίμων, σχετικά με τους «υπερβολικούς» ελέγχους που διενεργεί στα εισαγόμενα τρόφιμα η Κίνα, μετά την ανακοίνωσή της ότι εντόπισε ίχνη του νέου κορωνοϊόυ σε εισαγόμενα τρόφιμα.

Όπως μάλιστα αναφέρει το Reuters, κάποιοι από τους κύριους εξαγωγείς τροφίμων παγκοσμίως θεωρούν ότι οι εξαντλητικοί έλεγχοι ισοδυναμούν με περιορισμό του εμπορίου.

Η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι βρήκε τον ιό στις συσκευασίες προϊόντων προερχόμενων από 20 χώρες, μεταξύ αυτών σε γερμανικό χοιρινό, βραζιλιάνικο βόειο κρέας και ψάρια από την Ινδία. Εν τούτοις, ξένοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η έλλειψη παροχής αποδεικτικών στοιχείων από τις Αρχές βλάπτει το εμπόριο και τη φήμη των εισαγόμενων τροφίμων χωρίς λόγο.

Τις προηγούμενες ημέρες, κινεζικά δημοσιεύματα έκαναν πολλές αναφορές στο γεγονός ότι η παρουσία του νέου κορωνοϊού σε εισαγόμενα τρόφιμα αυξάνει την πιθανότητα ο ιός (που πιστεύεται ευρέως ότι προήλθε από την πόλη Wuhan της Κεντρικής Κίνας στα τέλη του 2019), να έχει προέλθει όχι από την Κίνα, αλλά από το εξωτερικό. Αυτή είναι μια οπτική που εισάγει νέα δεδομένα στο πολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων που γίνεται γύρω από την προέλευση του SARS-Cov-2, την ίδια  στιγμή που αυτή καθαυτή η επέλαση του ιού δίνει αφορμή και για εμπορικά παιχνίδια.

Η Κίνα άρχισε από τον Ιούνιο να ελέγχει τα εισαγόμενα τρόφιμα για παρουσία του νέου κορωνοϊού, όταν εντοπίστηκε σειρά μολύνσεων μεταξύ εργαζομένων σε χονδρεμπορική αγορά τροφίμων.

Μολονότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ούτε τα τρόφιμα ούτε οι συσκευασίες είναι διαπιστωμένες οδοί μετάδοσης του ιού, η Κίνα αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος να εισέλθει ξανά ο ιός στη χώρα μέσω των τροφίμων.

18 November 2020
Banner
Banner