Διεθνής παίκτης στα πουλερικά θέλει να γίνει η Λευκορωσία

14 July 2016

Διεθνής παίκτης στα πουλερικά θέλει να γίνει η Λευκορωσία

Σχεδόν 70% αυξήθηκε κατά το διάστημα 2010-2015 η παραγωγή πουλερικών στη Λευκορωσία και τώρα η πολιτική της ηγεσία δηλώνει ότι σχεδιάζει να γίνει η χώρα περισσότερο ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που δίνει το λευκορωσικό Υπουργείο Γεωργίας, η παραγωγή κοτόπουλου αυξήθηκε σε 596.000 τόνους την τελευταία πενταετία, ενώ η παραγωγή αυγών αυξήθηκε επίσης σημαντικά.

Ωστόσο, φαίνεται πως κύριος στόχος για τα επόμενα πέντε χρόνια δεν είναι για τη Λευκορωσία να αυξήσει τον όγκο της παραγωγής, αλλά να μειώσει το κόστος παραγωγής ώστε να καταστεί ο τομέας των πουλερικών πιο ανταγωνιστικός στη διεθνή αγορά.

Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται ο εκσυγχρονισμός των μονάδων εκτροφής και είναι χαρακτηριστικό ότι το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας έχει ειδικό Τμήμα για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανικής κτηνοτροφίας. Η επικεφαλής του Τμήματος αυτού, Βαλεντίνα Οντίντσοβα, ανακοινώνει ότι η ανάπτυξη της τελευταίας 5ετίας επιτεύχθηκε κυρίως λόγω του μεγάλης κλίμακας εκσυγχρονισμού στην παραγωγή. «Τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 500 διαφορετικές μονάδες έχουν εκσυγχρονιστεί», σημειώνει η ίδια, τονίζοντας ότι «η οργάνωση των εκμεταλλεύσεων, οι εισαγωγές καλύτερων φυλών και οι διασταυρώσεις, καθώς και η δημιουργία νέων εσωτερικών γραμμών αναπαραγωγής, επέτρεψαν στη χώρα να αντικαταστήσει σχεδόν στο σύνολό τους τα πουλερικά που χαρακτηρίζονταν ως χαμηλής παραγωγικότητας».

Μολονότι η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί σημαντικά, πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω κατά 25% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με το κρατικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του κλάδου των πουλερικών. Κορυφαίες προτεραιότητες για την πενταετία 2016-2020 είναι ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των μονάδων παραγωγής πουλερικών, η αύξηση των εξαγωγών, καθώς και η βελτίωση της βιο-ασφάλειας, δηλώνει η Οντίντσοβα.

Ωστόσο, η ανταγωνιστικότητα που επιδιώκουν οι Αρχές της χώρας, δείχνει να υπονομεύεται από μερικά στοιχεία της πραγματικότητας: η χώρα δεν έχει ζωοτροφές και πρέπει να τις εισάγει χρησιμοποιώντας ξένο νόμισμα, γεγονός που τις καθιστά πολύ ακριβές, αφού το ρούβλι Λευκορωσίας παραμένει αδύναμο στην αγορά συναλλάγματος. Οι μεγαλύτερες αγορές για τα πουλερικά της Λευκορωσίας είναι χώρες στην περιοχή της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, που περιλαμβάνει τις Ρωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Μολδαβία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν.

Εκτός από την ανάπτυξη των εξαγωγών, η Λευκορωσία βλέπει κάποιες δυνατότητες στην αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης κρέατος πουλερικών, δεδομένου ότι, κατά μέσο όρο, οι πολίτες της χώρας καταναλώνουν περίπου 24 κιλά κατά κεφαλήν - σημαντικά χαμηλότερο από ό, τι τα γειτονικά κράτη.

Πηγή: globalmeatnews.com

14 July 2016
Banner
Banner