Πτωτικά τον Νοέμβριο οι διεθνείς τιμές στο κρέας πουλερικών

03 December 2020

Πτωτικά τον Νοέμβριο οι διεθνείς τιμές στο κρέας πουλερικών

Σημαντική αύξηση είχαν τον Νοέμβριο οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο τους εδώ και σχεδόν έξι χρόνια.

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) έδειξε μέση τιμή 105,0 μονάδες κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, αύξηση 3,9% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο και 6,5% συγκριτικά με ένα έτος νωρίτερα. Με μια τέτοια αύξηση, ο δείκτης έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο 2014.

Ο δείκτης τιμών κρέατος αυξήθηκε 0,9% συγκριτικά με τον Οκτώβριο, όμως εξακολουθεί να βρίσκεται 13,7% χαμηλότερα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Οι διεθνείς τιμές στο βόειο, στο πρόβειο και στο χοιρινό κρέας αυξήθηκαν, ενώ οι τιμές του κρέατος πουλερικών μειώθηκαν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών κρέατος έφθασε τον Νοέμβριο στις 91,9 μονάδες, καταγράφοντας την πρώτη αύξηση από τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι τιμές στο βόειο αυξήθηκαν ύστερα από ένα τετράμηνο μείωσης, κυρίως εξαιτίας της ζήτησης της Κίνας και της περιορισμένης προσφοράς από την περιοχή της Ωκεανίας.

Στο χοιρινό οι τιμές ανέκαμψαν ελαφρώς υποστηριζόμενες από τις παραγγελίες της Κίνας εν μέσω χαμηλής διαθεσιμότητας σφάγιων στη Βραζιλία, τη στιγμή που Γερμανία και Πολωνία παραμένουν αποκλεισμένες από εξαγωγές στις ασιατικές αγορές λόγω των κρουσμάτων αφρικανικής πανώλους των χοίρων.

Οι διεθνείς τιμές στο πρόβειο αυξήθηκαν επίσης, εξαιτίας κυρίως της σταθερής ζήτησης της Κίνας και της χαμηλής προσφοράς από την Ωκεανία.

Σε αντίθετη πορεία το κρέας πουλερικών, κατέγραψε μείωση στις διεθνείς τιμές αντανακλώντας την αυξημένη εξαγωγική διαθεσιμότητα από τις βασικές χώρες παραγωγής εν μέσω χαμηλής διεθνούς ζήτησης για εισαγωγές.

Συνεχίζουν ανοδικά τα δημητριακά, για τα οποία ο δείκτης τιμών του FAO αυξήθηκε 2,5% συγκριτικά με τον Οκτώβριο και βρέθηκε 19,9% υψηλότερα από τον Νοέμβριο του 2019. Οι αυξημένες τιμές εξαγωγής στο σιτάρι συνδέονται με τις μειωμένες προοπτικές συγκομιδής στην Αργεντινή, όπως και οι τιμές του καλαμποκιού που αυξήθηκαν εν μέσω χαμηλότερων προσδοκιών παραγωγής στις ΗΠΑ και την Ουκρανία, καθώς και μεγάλες παραγγελίες από την Κίνα.

03 December 2020
Banner