Συνεχίζονται οι ημερίδες διαβούλευσης για το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ

18 February 2020

Συνεχίζονται οι ημερίδες διαβούλευσης για το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ

Στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 και την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, οι ημερίδες διαβούλευσης σχετικά με την προετοιμασία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ μετά το 2020 που έχουν ξεκινήσει σε όλη τη χώρα και διοργανώνονται από τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, παραγωγικοί φορείς, αγρότες, εκπρόσωποι συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, μελετητές, σύμβουλοι, Ομάδες Τοπικής Δράσης LEADER/CLLD συμμετείχαν ενεργά προκειμένου να ενημερωθούν για τις νέες αλλαγές και κατευθύνσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ΚΑΠ μετά το 2020.

Στις ημερίδες παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη διευρυμένης συμμετοχής όλων των εταίρων και ιδιαίτερα των αγροτών στη διαμόρφωση του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ, με βασικές προτεραιότητες τη διασφάλιση και υποστήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, την προσέλκυση νέων αγροτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό υποδομών διαχείρισης αρδευτικού ύδατος.

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, επεσήμανε τα κρίσιμα σημεία και τις προκλήσεις για την ελληνική γεωργία που αναδεικνύονται από τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ, ενώ στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΑΑ και του Τμήματος ΚΑΠ & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες, για τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν ζωντανά μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τα σημαντικότερα σημεία της νέας ΚΑΠ. Με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων αναδείχθηκαν η σημασία της συλλογικής οργάνωσης των αγροτών, ο ρόλος των επενδύσεων στην ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, η συμβολή των άμεσων ενισχύσεων στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, καθώς και η διατήρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σε επίπεδα που να μπορούν να διασφαλίζουν τις αυξημένες απαιτήσεις για τη νέα ΚΑΠ. 

Τέλος, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων στοχοθεσίας για τον χρονοπρογραμματισμό ενεργειών στα μέτρα του ΠΑΑ 2014–2020 που έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες, πραγματοποιήθηκε στη Καβάλα σύσκεψη εργασίας υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Μπαγινέτα, με στελέχη της ΕΥΔ και ΕΥΕ ΠΑΑ, στελέχη Υπηρεσιών των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και Ομάδων Τοπικής Δράσης LEADER/CLLD.

Οι παρουσιάσεις των ημερίδων καθώς και το ερωτηματολόγιο της διαβούλευσης έχουν αναρτηθεί στους δικτυακούς τόπους του ΥΠΑΑΤ (www.minagric.gr), του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (www.agrotikianaptixi.gr) και του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου (www.ead.gr).

18 February 2020
Banner