Διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία ξεκινά η Ε.Ε. Ακολουθεί η Ν. Ζηλανδία

18 June 2018

Διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία ξεκινά η Ε.Ε. Ακολουθεί η Ν. Ζηλανδία

Ξεκίνησαν σήμερα, Δευτέρα 18/6, και επισήμως οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αυστραλία για την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας. Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η άρση των φραγμών στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.

Η έναρξη των συνομιλιών με την Αυστραλία αποτελεί μέρος της ατζέντας της Ε.Ε. για ανοικτό και δίκαιο εμπόριο και έρχεται μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ιαπωνία και το Μεξικό, καθώς και μετά την έναρξη ισχύος της εμπορικής συμφωνίας της Ε.Ε. με τον Καναδά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώνονται από την πλευρά της Ε.Ε., η συμφωνία με την Αυστραλία θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπλοκή της Ε.Ε. στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Σημειώνεται ότι ο πρώτος επίσημος γύρος συνομιλιών μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου.

Η Αυστραλία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου και η μελλοντική συμφωνία Ε.Ε.-Αυστραλίας θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με επιχειρήσεις από τις χώρες με τις οποίες η Αυστραλία έχει ήδη εμπορικές συμφωνίες. Η Ε.Ε. είναι ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας. Το διμερές εμπόριο αγαθών Ε.Ε.-Αυστραλίας αυξήθηκε σταθερά τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας πέρυσι σχεδόν τα 48 δισ. ευρώ. Οι τομείς που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς την Αυστραλία είναι ο εξοπλισμός μεταφορών, τα μηχανήματα και οι συσκευές, τα χημικά, τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες. Το διμερές εμπόριο υπηρεσιών ανέρχεται περίπου στα 28 δισ. ευρώ. Η συμφωνία αναμένεται ότι θα αυξήσει το εμπόριο αγαθών μεταξύ των δύο εταίρων κατά περισσότερο από το ένα τρίτο. Πρακτικά, λένε τα επιτελεία της Ε.Ε., τα οφέλη για τον επιχειρηματικό κόσμο θα προέλθουν από την άρση τελωνειακών δασμών, την καλύτερη πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις στην Αυστραλία, την απλοποίηση των διαδικασιών για ελέγχους προϊόντων, τη διασφάλιση ότι θα προστατεύονται επαρκώς τα προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα τροφίμων και ποτών (Γεωγραφικές Ενδείξεις).

ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση

Σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδια για θέματα Εμπορίου, Cecilia Malmström, δήλωσε από την πρωτεύουσα της Αυστραλίας: «Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεών μας θα είναι μια συμφωνία που θα αποφέρει σαφή οφέλη τόσο για την Ε.Ε. όσο και για την Αυστραλία. Θα ενισχύσει τις οικονομικές ευκαιρίες για μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας».

Μετά την επίσκεψή της στην Αυστραλία, η Επίτροπος Malmström θα μεταβεί στο Ουέλινγκτον, όπου θα ξεκινήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Νέας Ζηλανδίας την Πέμπτη 21 Ιουνίου.

Δείτε στον παρακείμενο πίνακα την αξία των εμπορικών συναλλαγών της Ε.Ε. με Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, σε προϊόντα ζωικής προέλευσης.

[Στην κεντρική φωτο, από αριστερά: Steven Ciobo, Υπ. Εμπορίου Αυστραλίας, Malcolm Turnbull, Πρωθυπουργός Αυστραλίας, και Cecilia Malmström, Επίτροπος Ε.Ε.]

18 June 2018
Banner
Banner