Διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία ξεκινά και με τη Νέα Ζηλανδία η Ε.Ε.

21 June 2018

Διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία ξεκινά και με τη Νέα Ζηλανδία η Ε.Ε.

Στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, το Ουέλινγκτον, γράφεται σήμερα Πέμπτη 21/6 η επόμενη πράξη της ευρωενωσιακής εξωστρέφειας, καθώς η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ και ο υπουργός Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας, Ντέιβιντ Πάρκερ, ξεκινούν επίσημα διαπραγματεύσεις για μια συνολική και φιλόδοξη εμπορική συμφωνία.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Κομισιόν, στόχος των διαπραγματεύσεων θα είναι η άρση των εμποδίων στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και η ανάπτυξη εμπορικών κανόνων που διευκολύνουν το εμπόριο και το καθιστούν πιο βιώσιμο.

Η σημερινή εξέλιξη, όπως έχουμε ξαναγράψει, αποτελεί συνέχεια της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Αυστραλία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Επίσης, έρχεται μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το Μεξικό, την οριστικοποίηση των συμφωνιών με την Ιαπωνία και τη Σινγκαπούρη και της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά (CETA), η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ο πρώτος επίσημος γύρος συνομιλιών μεταξύ των ομάδων διαπραγματευτών των αντίστοιχων πλευρών θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες από τις 16 έως τις 20 Ιουλίου.

ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση

Οι διμερείς συναλλαγές εμπορευμάτων μεταξύ της ΕΕ και της Νέας Ζηλανδίας ανήλθαν πέρυσι σε 8,7 δισ. ευρώ. Οι τομείς που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της Ε.Ε. προς τη Νέα Ζηλανδία είναι προϊόντα μεταποίησης, όπως εξοπλισμός μεταφορών, μηχανήματα και συσκευές, καθώς και χημικά, πλαστικά, τρόφιμα και υπηρεσίες. Επιπλέον, το 2016 οι συναλλαγές υπηρεσιών ανήλθαν σε επιπρόσθετο ποσό 4,4 δισ. ευρώ. Η Ε.Ε. είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νέας Ζηλανδίας και η συμφωνία θα μπορούσε να αυξήσει τις εμπορευματικές συναλλαγές κατά σχεδόν 50% ή κατά ένα τρίτο, εάν υπολογιστούν τόσο τα αγαθά όσο και οι υπηρεσίες.

Η Νέα Ζηλανδία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο αναπτυγμένες οικονομίες. Πρόσφατα διαπραγματεύθηκε τη συνολική και προοδευτική συμφωνία για την εταιρική σχέση του Ειρηνικού (CPTPP) με άλλες 10 χώρες στην περιοχή του Ειρηνικού. Η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Νέας Ζηλανδίας θα διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανταγωνίζονται με ίσους όρους με επιχειρήσεις από χώρες με τις οποίες η Νέα Ζηλανδία διαθέτει ήδη εμπορικές συμφωνίες.

21 June 2018
Banner
Banner