Διαμαρτυρία Ιρλανδών κτηνοτρόφων για τις χαμηλές τιμές στο βοδινό

27 November 2019

Διαμαρτυρία Ιρλανδών κτηνοτρόφων για τις χαμηλές τιμές στο βοδινό

Αγρότες απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους πολυσύχναστα τμήματα του κέντρου του Δουβλίνου για δεύτερη ημέρα σήμερα, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές του βοδινού κρέατος και τις πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή, οι οποίες, όπως λένε, τους θέτουν άδικα στο στόχαστρο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αγρότες έφθασαν χθες με τρακτέρ από όλη τη χώρα για μια προγραμματισμένη διαδήλωση σε μια αποκλεισμένη περιοχή της πρωτεύουσας, αλλά στάθμευσαν τα οχήματά τους στο κέντρο της πόλης και αρνήθηκαν να αποχωρήσουν μέχρι να συναντηθούν με τον υπουργό Γεωργίας.

Ορισμένοι πέρασαν τη νύχτα στα οχήματά τους, πολλά από τα οποία ήταν σταθμευμένα έξω από το πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων Shellbourne Hotel στη γωνία του πάρκου του Αγίου Στεφάνου (St. Stephen's Green), απ΄όπου διέρχονται οι κυριότερες λεωφορειακές γραμμές της πόλης.

Η αστυνομία προειδοποίησε ότι ορισμένες από τις κυριότερες οδικές αρτηρίες της πόλης, περιλαμβανομένης της Κίλντεϊρ Στριτ, όπου βρίσκεται το Κοινοβούλιο, θα παρέμειναν κλειστές στην κυκλοφορία. Η εταιρία λεωφορείων της πόλης ενημέρωσε τους επιβάτες να αναμένουν καθυστερήσεις σε όλα τα δρομολόγια.

«Θα καθίσουμε εδώ για πολλές άλλες νύχτες, αν χρειαστεί, αλλά αυτό πρέπει να σταματήσει και πρέπει να αρχίσουμε να πληρωνόμαστε για την παραγωγή μας», δήλωσε ο Νίκολας Χιουζ, ένας 53χρονος κτηνοτρόφος από την κομητεία Γκάλγουεϊ ο οποίος πέρασε όλη τη νύχτα καθισμένος στο τρακτέρ του χωρίς να κοιμηθεί.

«Είναι το μοναδικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, αν δεν το κάνουμε θα χαθούμε. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε τρόφιμα κάτω από το κόστος παραγωγής και δεν γίνεται να εξακολουθήσουμε να κατηγορούμαστε ότι ευθυνόμαστε για την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για τον θάνατο της αγροτικής Ιρλανδίας, πεθαίνει την ώρα που μιλάμε», είπε ακόμη.

Η διαδήλωση είναι παρόμοια με εκείνη που πραγματοποιούν σήμερα στο Παρίσι Γάλλοι αγρότες, αν και οι δύο κινητοποιήσεις δεν είναι αποτέλεσμα συντονισμού.

Μια αντιπαράθεση επί εβδομάδες ανάμεσα σε Ιρλανδούς αγρότες και εταιρίες επεξεργασίας για τις τιμές του βοδινού κρέατος είχε αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής και ένα κύμα προσωρινών απολύσεων νωρίτερα φέτος μέχρι να επιτευχθεί μια προσωρινή λύση από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να αρθούν τα μπλόκα μπροστά στα εργοστάσια κρέατος από μια ομάδα αγροτών.

Ορισμένοι από τους αγρότες που διαδηλώνουν σήμερα διαμαρτύρονται επίσης για τα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβανομένων των σχεδίων για αυξήσεις του φόρου άνθρακα.

Ο υπουργός Γεωργίας Μάικλ Κριντ είπε ότι συναντήθηκε με διαδηλωτές στον δρόμο και στο γραφείο του, και εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να σταματήσει ο αποκλεισμός στην πόλη. Διαδηλωτές δήλωσαν ότι θέλουν να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με μια αντιπροσωπεία τους.

Ενώ ορισμένοι διαδηλωτές επέστρεψαν στα αγροκτήματά τους μετά την πρώτη ημέρα διαμαρτυρίας χθες βράδυ, εκείνοι που έμειναν είπαν πως αντικαταστάτες βρίσκονται καθ΄οδόν προκειμένου να διατηρηθεί ο αποκλεισμός.

[Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

27 November 2019
Banner
Banner