Δέσμευση Μπόλαρη για νέα συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με τους φορείς του κρέατος

02 August 2016

Δέσμευση Μπόλαρη για νέα συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με τους φορείς του κρέατος

Εν αναμονή νέας συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τελούν οι έμποροι κρέατος και ζώντων ζώων της Βόρειας Ελλάδας, όπως τουλάχιστον δηλώνουν μετά την πρόσφατη συνάντησή τους με τον αν. υπουργό ΥΠΑΑΤ, Μ. Μπόλαρη. Σ’ εκείνη τη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν σε πολλά από τα θέματα που χρήζουν προσοχής και αντιμετώπισης, για να αποσπάσουν τελικά τη δέσμευση του υπουργού ότι «θα ενημερώσει το ΥΠΑΑΤ σχετικά με τις θέσεις μας, τις οποίες και θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε εκτενέστερα σε προσεχή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Είχε προηγηθεί συζήτηση που περιστράφηκε κατά κύριο λόγο γύρω από το ζήτημα της εισφοράς 0,2% επί όλων των αγορών, το ζήτημα των ισοζυγίων και των ελέγχων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, καθώς επίσης και γύρω από το ζήτημα της επιβολής υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 24% στα ζώντα ζώα και σε κάποια υποπροϊόντα σφαγής (κοιλιές, έντερα). Όπως ανακοινώνει η Ένωση Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας-Θράκης-Θεσσαλίας, «ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης κ. Ιωάννης Τσέρνος, εξέθεσε στον κύριο υπουργό τις θέσεις της Ένωσης, και τοποθετήθηκε με επιχειρήματα, αναφορικά με το θέμα της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΟ-Δήμητρα, τεκμηριώνοντας την μη ανταποδοτικότητα της εν λόγω εισφοράς, την αδυναμία τήρησης και αποστολής ισοζυγίων σε μηνιαία βάση, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα διενέργειας ελέγχων μόνο από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, ενώ όσον αφορά το θέμα της επιβολής του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 24% ανέφερε για την περίπτωση των ζώντων ζώων ότι αποτελεί κατάφωρο χτύπημα στην ελληνική κτηνοτροφία και την εμπορία, ενώ για τα υποπροϊόντα σφαγής ότι βάσει προηγούμενης ΠΟΛ όλα τα προοριζόμενα για ανθρώπινη κατανάλωση υποπροϊόντα σφαγής υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%».

Οι έμποροι τώρα αναμένουν τον ορισμό της νέας συνάντησης, αλλά μάλλον θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες, καθώς ο Αύγουστος των διακοπών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ αμέσως μετά ολόκληρο το κυβερνητικό επιτελείο θα βρίσκεται σε γενική κινητοποίηση ενόψει των παραδοσιακών εξαγγελιών που κάνει στη συμπρωτεύουσα κάθε χρόνο ο εκάστοτε πρωθυπουργός στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

02 August 2016
Banner
Banner