ΕΔΟΚ: Η κρίση του COVID-19 και το πρόβλημα διατροφικής επάρκειας της χώρας σε κρέας

06 April 2020

ΕΔΟΚ: Η κρίση του COVID-19 και το πρόβλημα διατροφικής επάρκειας της χώρας σε κρέας

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ΥπΑΑΤ, Μάκη Βορίδη και την ΥφΑΑΤ Φωτεινή Αραμπατζή απέστειλε η ΕΔΟΚ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα της διατροφικής επάρκειας της χώρας σε κρέας και γάλα.

Ένα πρόβλημα πάγιο, που έρχεται ξανά στο προσκήνιο και αποκτά ιδιαίτερο χρώμα με την κρίση του COVID-19, και για το οποίο η ΕΔΟΚ θεωρεί ότι στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με κίνδυνο απώλειας εθνικής κυριαρχίας.

Στην επιστολή της η Διεπαγγελματική κάνει αναλυτική αναφορά στα δεδομένα του προβλήματος, στις προοπτικές του κλάδου στη χώρα μας και διατυπώνει την εκτίμηση ότι στις συνθήκες που διαμορφώνονται η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει το πρόβλημα σε ευκαιρία, «δηλαδή σε διατροφική επάρκεια επ’ ωφελεια της εθνικής μας οικονομίας». Προϋπόθεση, ένα σχέδιο εθνικής εμβέλειας το οποίο έχει επεξεργαστεί η ΕΔΟΚ η οποία δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου σε βάθος τριετίας η χώρα μας να είναι σε θέση να παράγει τουλάχιστον το 50% της ζήτησης και άρα να καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες για τη διατήρηση της ευρωστίας και της υγείας των πολιτών.

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΔΟΚ την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ελ. Γίτσας, έχει ως εξής:

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Η κρίση αυτή -πέρα από όσα γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα- ανέδειξε δυστυχώς και μάλιστα με τρόπο που δεν χωρά παρερμηνεία, το πρόβλημα της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας, το οποίο πολλοί αλλά και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος θεωρούν ότι στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με κίνδυνο απώλειας εθνικής κυριαρχίας. Ευτυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχει στοιχίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο στην χώρα μας, εντούτοις προκαλεί μεγάλη ζημιά στην εθνική μας οικονομία.

Η χώρα μας δεν έχει διατροφική αυτάρκεια σε κρέας και γάλα, δηλαδή δεν μπορεί να καλύψει καν το μίνιμουμ των διατροφικών αναγκών του λαού μας σε ζωική πρωτεΐνη, που αντιστοιχεί στο 50% τουλάχιστον της κατανάλωσης υπό κανονικές συνθήκες.

Αυτό είναι το απολύτως αναγκαίο ποσοστό ζωικής πρωτεΐνης, έτσι ώστε με τον κατάλληλο προγραμματισμό σε οποιαδήποτε περίοδο κρίσης, να διατηρήσουν οι πολίτες μας την ευρωστία τους αλλά κυρίως την υγεία τους, κάνοντας φυσικά συμβιβασμούς από γαστρονομικής απόψεως.

Σήμερα η επάρκεια κρέατος στην Ελλάδα επί συνόλου κατανάλωσης βόειου, χοιρινού, πουλερικών και αιγοπρόβειου κρέατος, ανέρχεται σε ποσοστό της τάξεως του 45%. Το υπόλοιπο 55% της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται με εισαγωγές. Αν εξαιρέσουμε το κοτόπουλο το οποίο έχει ήδη υψηλότατη παραγωγή και κατανάλωση, η επάρκεια στα υπόλοιπα είδη κρέατος φτάνει μόλις το 36% της ετήσιας κατανάλωσης. Η εθνική προσπάθεια αύξησης της παραγωγής οφείλει να επικεντρωθεί στους εξής κλάδους κατά σειρά προτεραιότητας: αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία και τελευταία την χοιροτροφία, κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους.

Στους επιμέρους κλάδους η εικόνα έχει ως εξής: το 72 % της κατανάλωσης σε βόειο καλύπτεται από εισαγωγές (115.000 τόνοι), όπως και το 75% της κατανάλωσης σε χοιρινό (208.000 τόνοι), το 31% των αναγκών σε κοτόπουλο (97.000 τόνοι) και το 11% των αναγκών σε αιγοπρόβειο (6.000 τόνοι). Αντίστοιχα, παράγουμε το 28% της ζήτησης σε βόειο (45.000 τόνους), το 25% σε χοιρινό (70.000 τόνους), το 69% σε κοτόπουλα (213.000 τόνους) και το 89% της κατανάλωσης σε αιγοπρόβειο (46.000 τόνους).

Η χώρα μας με το εκπληκτικό ανάγλυφο, την βιοποικιλότητα, τον ήλιο, τα νερά και τον αέρα, έχει μεγάλο πλεονέκτημα στην εκτατική κτηνοτροφία, δηλαδή στα αιγοπρόβατα και την κρεοπαραγωγική βοοτροφία. Είναι κλάδοι συμβατοί με την περιβαλλοντική διάσταση της Ε.Ε. (green deal - πράσινη συμφωνία). Ειδικά τα διατροφικά προϊόντα που παράγονται από τα αιγοπρόβατα είναι υγιεινά και ασφαλή, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο, στις μειονεκτικές περιοχές και στην νησιωτική μας χώρα.

Η εκτατική κτηνοτροφία μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της ξενοδοχειακής εστίασης που αναζητεί ελληνικά προϊόντα, αλλά ως σήμερα καλύπτει τις ανάγκες της υποχρεωτικά με εισαγόμενα. Μας δίνεται η δυνατότητα, το σοβαρό πρόβλημα που βιώνουμε, να το μετατρέψουμε σε ευκαιρία για την χώρα μας, δηλαδή σε διατροφική επάρκεια επ’ ωφελεία της εθνικής μας οικονομίας.

Η ΕΔΟΚ έχει καταρτίσει το σχετικό σχέδιο εθνικής εμβέλειας και μπορεί, όπως οφείλει άλλωστε, να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές ώστε να μπει σε εφαρμογή προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί σε μια τριετία, με προσδοκώμενα αποτελέσματα τη διατροφική επάρκεια για τους Έλληνες και τους επισκέπτες μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας και θα ανταποκριθούμε αμέσως στο κάλεσμά σας.

06 April 2020
Banner
Banner