Copa Cogeca: Να μην επιδεινώνει η Ε.Ε. την κατάσταση στον αγροτικό τομέα
Related Articles
Το 10ο Συνέδριο των Ευρωπαίων Αγροτών που διοργανώθηκε από την Copa-Cogeca και με την υποστήριξη του Κροατικού Γεωργικού Επιμελητηρίου (HPK), πραγματοποιήθηκε στο Σίμπενικ, από τις 12 έως 14 Οκτωβρίου. Η ανησυχία των 400 συμμετεχόντων σχετίζεται με τα δύο χρόνια της πανδημίας Covid-19, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή, γεγονότα που άλλαξαν τη ζωή μας και έγιναν η βάση των συζητήσεων του συνεδρίου. Υπήρξε σύμπνοια από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετείχαν στο συνέδριο που ήταν η επισιτιστική ασφάλεια και η βιωσιμότητα καθώς αυτά πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στους στόχους, με την καινοτομία και τις επενδύσεις να συνδέουν και τα δύο.
Με την κρίση του Covid, οι αγρότες αλλά και οι ευρωπαϊκοί συνεταιρισμοί περίμεναν τέσσερα χρόνια το συνέδριό τους. Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή γεωργία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει κρίσεις, τη μια μετά την άλλη με αυξανόμενη ένταση. Ακόμα κι αν η ευρωπαϊκή γεωργία ήταν πολύ ανθεκτική, όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής Norbert Lins, δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένη.
Ταυτόχρονα, τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας είναι εξίσου ουσιαστικά. Για τον Zdeněk Nekula, τον Τσέχο υπουργό Γεωργίας, ο γεωργικός τομέας είναι ένας από τους μοναδικούς οικονομικούς τομείς που μπορούν να δράσουν προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις και στα δύο ζητήματα. Ο κ. Nekula εστίασε την ομιλία του σε δύο συγκεκριμένα παραδείγματα: την καλλιέργεια άνθρακα και τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές.
H κυρία Lambert, πρόεδρος της Copa ανέφερε: «Στις συζητήσεις μας, τις τελευταίες δύο ημέρες του συνεδρίου, καταλάβαμε πόσο περίπλοκη είναι η κατάσταση στη γεωργία και πόσο μεγάλες είναι η αβεβαιότητες. Αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να επιδεινώνεται από τις διάφορες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκονται επί του παρόντος στο τραπέζι ή ανακοινώνονται. Πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα νέα στοιχεία που επηρεάζουν τον αγροτικό τομέα και να εστιάσουμε στις λύσεις που θα μπορούσαν να φέρουν σαφείς απαντήσεις στους αγρότες».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του ήταν επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων. Ο Mykola Solskyi, ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και η Maria Didukh, διευθύντρια του Ουκρανικού Αγροτικού Φόρουμ, έδωσαν πολλά στοιχεία για την όξυνση της σύγκρουσης και την ανησυχία που διέπει στην ουκρανική αγροτική κοινότητα, όπου ήδη αναμένεται ότι θα υπάρξει μείωση της παραγωγής κατά 40% για τη συγκομιδή 2023. Από την ευρωπαϊκή πλευρά, οι τιμές και η διαθεσιμότητα της ενέργειας και των λιπασμάτων επισημάνθηκαν, με παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης από τις Βρυξέλλες του Επιτρόπου για τη Γεωργία Janusz Wojciechowski, σχετικά με την αναμενόμενη ανακοίνωση για τα λιπάσματα. Στο πλευρό του επιτρόπου στάθηκε και η Μαρία Βούτσκοβιτς, υπουργός Γεωργίας, η οποία τόνισε τη σημασία συντονισμένων ευρωπαϊκών δράσεων για την υποστήριξη των Ευρωπαίων γεωργών που χρησιμοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εργαλεία διατίθεται στη νέα ΚΓΠ.
Ο κ. Armengol, πρόεδρος της Cogeca, επεσήμανε: «Χρειαζόμαστε μια κοινή και ενωμένη ευρωπαϊκή απάντηση. Οι αγροτοσυνεταιρισμοί είναι περισσότερο σημαντικοί από ποτέ, καθώς βοηθούν τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις, μειώνοντας το κόστος και τη δημιουργία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα τους».