Σχέδιο δράσης για το μέλλον της ευρωπαϊκής βοοτροφίας από τις Copa και Cogeca

09 November 2017

Σχέδιο δράσης για το μέλλον της ευρωπαϊκής βοοτροφίας από τις Copa και Cogeca

Ένα νέο σχέδιο δράσης για να διασφαλιστεί το βιώσιμο μέλλον των παραγωγών βόειου κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση προωθούν οι Copa και Cogeca, που μάλιστα το παρουσίασαν επισήμως την περασμένη Δευτέρα σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο συνίσταται κυρίως στη διατήρηση της ενίσχυσης που δίνει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), στα εξαγωγικά συστήματα (πιστώσεις, εγγυήσεις, ασφαλίσεις) και στα μέτρα προώθησης που συγχρηματοδοτεί η Κομισιόν.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Ζαν Πιέρ Φλερί, που είναι ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για το Βόειο των Copa και Cogeca, δίνοντας το περίγραμμα του σχεδίου δράσης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες: «Παρουσιάζουμε σήμερα ένα νέο σχέδιο δράσης για να υποστηρίξουμε τις υψηλές προδιαγραφές του κλάδου βόειου κρέατος. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διατήρηση της ειδικής υποστήριξης υπό την ΚΑΠ, προκειμένου να διατηρηθεί βιώσιμος αυτός ο εύθραυστος κλάδος παραγωγής. Θα ήταν καταστροφικό για τις αγροτικές περιοχές αν οι βοοτροφικές εκμεταλλεύσεις εξαφανίζονταν από αυτές τις περιοχές. Το σχέδιο επίσης περιλαμβάνει εξαγωγικά σχήματα –εξαγωγικές πιστώσεις, ασφάλιση, εξαγωγικές εγγυήσεις– ώστε να βοηθήσει τους παραγωγούς να καλύψουν τους αυξανόμενους κινδύνους που προκύπτουν από την είσοδο σε νέες αγορές. Τρίτον, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν τα μέτρα προώθησης βόειου κρέατος, σε αγορές της Ε.Ε. και εκτός Ε.Ε. Επιπλέον χρειάζεται στη μελλοντική ΚΑΠ μεγαλύτερη εστίαση σε εργαλεία που βοηθούν τους αγρότες να διαχειριστούν καλύτερα τον κίνδυνο. Πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τους παραγωγούς να ενταχθούν σε συνεταιρισμούς, καθώς αυτοί μπορούν να παίξουν ένα σπουδαίο ρόλο για τους αγρότες. Τέλος, η απόδοση και η καινοτομία στη φάρμα πρέπει να βελτιωθεί μέσω επενδυτικών ενισχύσεων προκειμένου να συνεχίσει να πληροί κριτήρια βιωσιμότητας».

Στην εκδήλωση βέβαια είχε προηγηθεί η εισαγωγική ομιλία του Γενικού Γραμματέα των Copa και Cogeca, Πέκα Πεσόνεν, ο οποίος έθεσε τη βάση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι βοοτρόφοι. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Οι αγρότες της Ε.Ε. είναι οι αρχικοί παραγωγοί τροφίμων και χρειάζεται να παραμείνουν οικονομικά βιώσιμοι για να συνεχίσουν να το κάνουν αυτό. Οι βοοτρόφοι παρέχουν θρεπτικό, ποιοτικό βοδινό ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής σε πάνω από 500 εκατ. καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, κρατούν ζωντανές τις αγροτικές περιοχές, προσφέροντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας εκεί όπου συχνά δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική πηγή απασχόλησης. Αλλά αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις. Τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά και επηρεάζονται αρνητικά από τη συμπίεση των τιμών Δεν είναι τώρα η ώρα να κάνουμε προτάσεις για τον τομέα βόειου κρέατος στις επερχόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις λατινοαμερικανικές χώρες Mercosur, όταν ακόμη δεν ξέρουμε τον αντίκτυπο που θα έχουν οι συνομιλίες για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Όμως οι χώρες Mercosur δεν ακολουθούν τις ίδιες προδιαγραφές με τις δικές μας, ενώ και οι έρευνες για το βραζιλιάνικο σκάνδαλο με το βοδινό δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί».

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι την παρουσίαση του σχεδίου δράσης για το μέλλον της παραγωγής βόειου κρέατος στην Ε.Ε. παρακολούθησαν οι υπουργοί Γεωργίας χωρών όπως οι Γαλλία, Βέλγιο, Φινλανδία, Πορτογαλία, Πολωνία, Κροατία, Βουλγαρία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, αρκετοί από τους οποίους έχουν εκφραστεί θετικά για την υποστήριξη του ευρωπαϊκού τομέα βόειου κρέατος. Παρών στη συνάντηση και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, ο οποίος μάλιστα χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε ότι «ο ευρωπαϊκός κλάδος βόειου κρέατος είναι πραγματικά στρατηγικής σημασίας για την ευημερία των πολιτών μας γιατί μας παρέχει ασφαλή, υγιεινή και θρεπτική τροφή. Και είναι σημαντικός για την οικονομία μας, γιατί παρέχει ζωτικές θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, επιθυμώ ο κλάδος αυτός να επιτύχει και σήμερα και στο μέλλον. Και έχω την ακλόνητη πίστη ότι μια ισχυρή, σύγχρονη και καλά χρηματοδοτημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι το κρίσιμο στοίχημα για να φτάσουμε σε αυτή την επιτυχία».

09 November 2017
Banner
Banner