Copa & Cogeca: Πλήγμα για το ευρωπαϊκό βόειο η συμφωνία με την Mercosur

01 December 2016

Copa & Cogeca: Πλήγμα για το ευρωπαϊκό βόειο η συμφωνία με την Mercosur

Στον απόηχο της μελέτης που παράγγειλε η Κομισιόν για να διαπιστώσει τις συνέπειες που έχουν για την αγροτική παραγωγή οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, μια σημαντική εκδήλωση διοργάνωσε την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο η κορυφαία οργάνωση των Ευρωπαίων αγροτών, Copa & Cogeca. Θυμίζουμε ότι η μελέτη έκανε λόγο για πιθανό πλήγμα που θα υποστεί από τέτοιες συμφωνίες ο κλάδος βόειου κρέατος, ενώ φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων αγροτών ισχυρίζονται ότι είναι αναγκαία μια βαθύτερη ανάλυση προκειμένου να αναπτυχθεί μια σωστή στρατηγική για το ευρωπαϊκό κρέας και να διατηρηθεί η δυναμική της ευρωπαϊκής παραγωγής.

Η εκδήλωση της Copa & Cogeca είχε στόχο να υπογραμμίσει τα πολλαπλά οφέλη που έχει ο τομέας της βοοτροφίας και του βόειου κρέατος για την οικονομία των αγροτικών περιοχών, αλλά και να προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει μια πιθανή υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Λατ. Αμερικής που απαρτίζουν την ένωση Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη και Βενεζουέλα είναι τα πλήρη μέλη της).

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Copa & Cogeca Ζαν Πιερ Φλερί ανέφερε ότι «ο κλάδος απασχολεί 2,5 εκατομμύρια οικογενειακές φάρμες στην Ε.Ε. και είναι πολύ σημαντικός για την ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία, εκπροσωπώντας μια αξία 30,5 δισ. ευρώ. Στον κλάδο βόειου, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ακολουθούν και εγγυώνται ένα μοντέλο οικογενειακών εκμεταλλεύσεων που πρέπει να διατηρηθεί».

Εξήντα εκατομμύρια εκτάρια βοσκότοπων που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, υπάρχουν ακριβώς εξαιτίας αυτής της οικονομικής δραστηριότητας, υπενθύμισε ο κ. Φλερί, σημειώνοντας ότι γίνονται σημαντικές επενδύσεις προκειμένου ο κλάδος να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας και να αναπτύσσεται με βιώσιμο και φιλικό για το περιβάλλον τρόπο. Τόνισε ωστόσο ότι «οι παραγωγοί έχουν ανάγκη περισσότερα έσοδα από την αγορά για να μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και να ωφελούν συνολικά την κοινωνία».

Μιλώντας εξάλλου για το κρίσιμο θέμα των διεθνών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, ο πρόεδρος της Copa & Cogeca έκανε λόγο για αρνητικές, πιθανώς καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο βόειου. Θέτοντας στο στόχαστρο κυρίως τη συμφωνία που διαπραγματεύεται η Ε.Ε. με την Mercosur, ο κ. Φλερί επισήμανε ότι μια πιθανή συμφωνία με τη Mercosur μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό πλήγμα για τον ευρωπαϊκό τομέα βόειου. «Αυτές οι χώρες [της Mercosur] δεν τηρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές όπως οι ευρωπαϊκές χώρες και υπάρχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες για την ασφαλή παραγωγή κρέατος σε αυτές τις χώρες. Για παράδειγμα, δεν έχουν τις ίδιες προδιαγραφές ιχνηλασιμότητας και μπορούν να χρησιμοποιούν αυξητικούς παράγοντες που απαγορεύονται στην Ε.Ε. Επιπλέον, έχουμε παγκοσμίως τα υψηλότερα στάνταρ καλής μεταχείρισης των ζώων» εξήγησε ο Ζαν Πιερ Φλερί, για να καταλήξει: «Πιστεύουμε ότι η Κομισιόν υποτιμά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τομέας του βόειου κρέατος».

01 December 2016
Banner
Banner