Άτυπη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του είχε στις Βρυξέλλες ο Μ. Βορίδης

17 July 2019

Άτυπη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του είχε στις Βρυξέλλες ο Μ. Βορίδης

Άτυπη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και του Κύπριου ομολόγου του Κώστα Καδή, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της τακτικής συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Κύπριου υπουργού συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς και ο υφυπουργός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης και η επικεφαλής της Οργανικής Μονάδας Αγροτικής Πολιτικής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε., Θεοδώρα Καράμπελα.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της μελλοντικής ΚΑΠ, με κυρίαρχο ζήτημα την ανάγκη για επαρκή χρηματοδότησή της, καθώς και την αντίθεση των δύο χωρών στις όποιες προτάσεις για περαιτέρω εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών. Στο θέμα αυτό, οι δύο χώρες συνεργάζονται και συμμετέχουν σε κοινές ενέργειες συντονισμού όλων των ενδιαφερόμενων κρατών μελών (Ιταλία, Κάτω Χώρες, Δανία, Γερμανία, Σλοβενία, Κροατία, Μάλτα, Κύπρος, Ελλάδα), προκειμένου να διατηρείται ενιαίο μέτωπο ενάντια στην περαιτέρω εξωτερική σύγκλιση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ΚΑΠ μετά το 2020. Επιπλέον, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με κοινές επιδιώξεις που συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εξαίρεση των μικροκαλλιεργητών από την ενισχυμένη αιρεσιμότητα και τη γενικότερη ανάγκη για απλούστευση της πολιτικής. 

Ακολούθως, ο Κύπριος υπουργός έθεσε ζήτημα που έχει προκύψει με τηνκυπριακή πατάτα στην Ελλάδα και το οποίο απασχολεί πολύ την Κύπρο τονίζοντας ότι η χώρα του επιθυμεί τη στενή συνεργασία με την ελληνική πλευρά. Εν συντομία, η Κυπριακή Αντιπροσωπεία αναφέρθηκε σε περιπτώσεις, όπου είτε φορτία αιγυπτιακής πατάτας (με 4 φορές χαμηλότερη τιμή) φθάνουν στην Ελλάδα, «βαφτίζονται» κυπριακά και διατίθενται στην αγορά με τετραπλάσια τουλάχιστον τιμή, είτε μικρή ποσότητα κυπριακής πατάτας αναμιγνύεται με αιγυπτιακή ή ελληνική πατάτα (κάποιες φορές αμφιβόλου ποιότητας, όπως χαρακτηριστικά ελέχθη), πολλαπλασιάζοντας έτσι τον όγκο του αρχικού φορτίου της κυπριακής πατάτας και αποσκοπώντας ομοίως στην αυξημένη τιμή πώλησης πολύ μεγαλύτερης ποσότητας από την αρχική. Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις ελληνικής πατάτας χαμηλότερης τιμής που «βαφτίζεται» κυπριακή, προκειμένου να διατεθεί στην αγορά με μεγαλύτερο κέρδος.

Η κυπριακή πλευρά υποστήριξε ότι η πρακτική αυτή έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στη φήμη του εξαγώγιμου αυτού προϊόντος της Κύπρου, που είναι εξαιρετικής ποιότητας και απολαμβάνει υψηλές τιμές στην αγορά. Πέραν τούτου, η πρακτική αυτή έχει αγορανομικές προεκτάσεις στη χώρα μας, εγείροντας, επιπλέον θέματα εμπορίου και παραπλάνησης του καταναλωτή.

Ο Κύπριος υπουργός προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί την Κύπρο το συντομότερο δυνατό, εφόσον του το επιτρέψει το πρόγραμμά του.

17 July 2019
Banner
Banner