Ασιατικές χώρες μπλοκάρουν το γερμανικό χοιρινό μετά το κρούσμα αφρικανικής πανώλους

14 September 2020

Ασιατικές χώρες μπλοκάρουν το γερμανικό χοιρινό μετά το κρούσμα αφρικανικής πανώλους

Τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος και ζώντων χοίρων από τη Γερμανία ανέστειλαν η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα, μετά την επιβεβαίωση κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριόχοιρο.

Όπως αναφέρει το Reuters,η εξέλιξη αυτή θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τους Γερμανούς παραγωγούς και θα αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές του χοιρινού κρέατος σε νέα υψηλά επίπεδα.

Η Κίνα είναι ο κορυφαίος αγοραστής κρέατος στον κόσμο και η Γερμανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής της.

Η απαγόρευση εισαγωγών από τη Γερμανία, η οποία φέτος προμήθευε περίπου το 14% των εισαγωγών χοιρινού της Κίνας, θα αυξήσει τη ζήτηση κρέατος από άλλους σημαντικούς προμηθευτές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ισπανία, αυξάνοντας τις παγκόσμιες τιμές. Οι γερμανικές εξαγωγές χοιρινού κρέατος στην Κίνα ανέρχονται ετησίως περίπου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε αξία.

Όπως αναφέρει το Reuters, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Τροφίμων και Γεωργίας σημείωσε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε συνομιλίες με την κινεζική κυβέρνηση για το θέμα, και η επιδίωξη είναι να ισχύσει μόνο περιφερειακή απαγόρευση, να αφορά δηλαδή μόνο την ευρύτερη περιοχή στην οποία εντοπίστηκε το κρούσμα αφρικανικής πανώλους των χοίρων.

Ένα επιμέρους θέμα που αναδεικνύεται όμως και ανησυχεί ιδιαιτέρως τους Γερμανούς παραγωγούς είναι ότι στις πολύ υψηλές πωλήσεις γερμανικού χοιρινού κρέατος στην Κίνα περιλαμβάνονται τεράστιες ποσότητες σε αυτιά, πόδια και ουρές χοίρων. Αυτά δεν καταναλώνονται σχεδόν καθόλου στην Ευρώπη και δεν φαίνεται ορατή εξαγωγική διέξοδος για τέτοια προϊόντα.

14 September 2020
Banner
Banner