Ασφάλεια Τροφίμων, το «κλειδί» για το μέλλον της Ευρώπης
Related Articles
- Ο ΕΦΕΤ συμμετέχει για τρίτη χρονιά στην εκστρατεία της ΕFSA «Safe2Eat» 2024 για την ασφάλεια των τροφίμων
- Επικαιροποίηση των κριτηρίων ασφαλείας για την Listeria monocytogenes στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα
- Νέα ενεργή μεμβράνη συσκευασίας από Έλληνες επιστήμονες που παρατείνει τη διάρκεια ζωής του χοιρινού κρέατος
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα την εξασφάλιση επαρκών, ασφαλών και υψηλής ποιότητας τροφίμων για όλους τους Ευρωπαίους, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΕΦΕΤ με θέμα «Risk Assessment and Ranking of Risks in European Food Safety Systems».
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η επισιτιστική επάρκεια και η ασφάλεια των τροφίμων πρέπει να είναι αλληλένδετες προτεραιότητες στις στρατηγικές και πολιτικές για το μέλλον. «Η εξασφάλιση τροφής για όλους δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ισορροπία μεταξύ ποσότητας και ποιότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Προκλήσεις για τα ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων
Αναφερόμενος στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων, ο Υπουργός έκανε λόγο για:
- Κλιματική κρίση
- Γεωπολιτικές εντάσεις
- Μεταβολές στις παγκόσμιες αγορές
Ρόλος του ΕΦΕΤ και διεθνείς συνεργασίες
Ο κ. Τσιάρας εξήρε τη συμβολή του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ο ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), αξιοποιεί την τελευταία επιστημονική γνώση για την προστασία των καταναλωτών. «Οι αποφάσεις μας βασίζονται στην πιο αξιόπιστη και ενημερωμένη επιστημονική πληροφόρηση», υπογράμμισε.
Καινοτομία και μακροπρόθεσμες αποφάσεις
Ο Υπουργός τόνισε τη σημασία υποστήριξης της καινοτομίας στη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων, υπογραμμίζοντας ότι «οι σημερινές πολιτικές αποφάσεις θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις». Παράλληλα, διασφάλισε ότι οι καινοτομίες αυτές δεν θα υπονομεύσουν τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας.
Κάλεσμα για συνεργασία
Κλείνοντας, ο κ. Τσιάρας επεσήμανε τη σημασία της συνεχούς συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων, επιστημονικών φορέων και της βιομηχανίας τροφίμων, επισημαίνοντας ότι οι σημερινές αποφάσεις καθορίζουν την ασφάλεια για τις επόμενες γενιές.
Διεθνής συμμετοχή στο Συνέδριο
Στο συνέδριο συμμετέχουν 280 εκπρόσωποι από 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, καθώς και ειδικοί από την EFSA.
Το συνέδριο υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ελλάδας και της Ε.Ε. για τη δημιουργία βιώσιμων και ασφαλών συστημάτων τροφίμων, εξασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία και την ευημερία των πολιτών.