Στην παγκόσμια ατζέντα η ασφάλεια τροφίμων – Προτροπές προς όλους τους εμπλεκόμενους

08 June 2021

Στην παγκόσμια ατζέντα η ασφάλεια τροφίμων – Προτροπές προς όλους τους εμπλεκόμενους

Η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων («World Food Safety Day») ήταν άλλη μία αφορμή για σκέψη σχετικά με ένα πολύ σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας και πρωταρχικό στοιχείο ποιότητας ζωής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Ιουνίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αποτροπή, ανίχνευση και διαχείριση των διατροφικών κινδύνων με σκοπό να ενισχυθεί η διαθεσιμότητα ασφαλούς και υγιεινού φαγητού για όλους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, στην Ευρώπη αρρωσταίνουν πάνω από 23 εκατομμύρια άνθρωποι από κατανάλωση μολυσμένου φαγητού και πάνω από 4.600 πεθαίνουν.

Η καμπάνια της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είχε θέμα «Ασφαλή τρόφιμα τώρα για ένα υγιές αύριο» («Safe food now for a healthy tomorrow»), υπογραμμίζοντας ότι η παραγωγή και κατανάλωση ασφαλών τροφίμων έχει άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την οικονομία.

Μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Τροφίμων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας («World Health Organization») επιδιώκει να φέρει το θέμα της ασφάλειας τροφίμων στην δημόσια ατζέντα και να συνδέσει όλους τους κρίκους της τροφικής αλυσίδας –από τους παραγωγούς μέχρι τους καταναλωτές– έτσι ώστε να προωθούν τη γνώση για την ασφάλεια τροφίμων και να λαμβάνουν απτές/σαφείς δράσεις για την μείωση της έκρηξης τροφιμογενών ασθενειών. Η καμπάνια «Ασφαλή τρόφιμα τώρα για ένα υγιές αύριο» καλεί σε δράση τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και όλους όσους εμπλέκονται στο σύστημα των τροφίμων ώστε να προωθήσουν την ασφάλεια τροφίμων και να κάνουν ό,τι χρειάζεται, ώστε τα τρόφιμα να είναι ασφαλή.

Ο ΠΟΥ προτρέπει όλους τους εμπλεκόμενους να εισφέρουν στον στόχο αυτό, ο καθένας από την πλευρά του. Συγκεκριμένα:

  1. Βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές! - Οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα για όλους.
  2. Καλλιεργείστε το με ασφάλεια! - Οι αγροτικοί παραγωγοί και οι παραγωγοί τροφίμων χρειάζεται να εφαρμόζουν καλές πρακτικές «από το χωράφι στο ράφι».
  3. Διατηρήστε το ασφαλές! - Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων πρέπει να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των τροφίμων.
  4. Γνωρίστε τι είναι ασφαλές!  - Οι καταναλωτές χρειάζεται να ενημερώνονται σχετικά με τα ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα.
  5. Ας συνεργαστούμε για την ασφάλεια τροφίμων! – Να δουλέψουμε μαζί για την εξασφάλιση ασφαλών τροφίμων και καλής υγείας.

Ο ρόλος του ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. με την πολυετή πείρα του και την καταγεγραμμένη του προσφορά προς τους καταναλωτές συμμετάσχει στην καθημερινή πρακτική του στην υλοποίηση και των πέντε προτροπών που θέτει υπόψη μας ο Π.Ο.Υ. με τον φετινό εορτασμό ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων.

Μαζί με τις συναρμόδιες αρχές ο Ε.Φ.Ε.Τ. αγωνίζεται για την εξασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, συμμετέχει σε πολιτικές για την προστασία του τροφίμου σε όλα τα στάδια μεταποίησής του «από το χωράφι στο ράφι», ενημερώνει και επιβλέπει τις δραστηριοποιούμενες στον κλάδο των τροφίμων επιχειρήσεις για την τήρηση συστημάτων αυτοελέγχου των προϊόντων τους, ενημερώνει και επικοινωνεί με τους καταναλωτές παρέχοντάς τους επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση και συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα συνεργασίας για την ασφάλεια τροφίμων. Έμπρακτη, άοκνη, ομαδική, διεπιστημονική προσπάθεια για «Ασφαλή τρόφιμα τώρα για ένα υγιές αύριο»!

Δήλωση της Επιτρόπου Υγείας

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια των Τροφίμων σήμερα, 7 Ιουνίου 2021, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων, μια ημέρα που καταδεικνύει πόσο σημαντικά είναι τα ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα για ολόκληρο τον κόσμο. Η πανδημία της νόσου COVID-19 έχει αναδείξει τη σημασία όχι μόνο των ισχυρών μηχανισμών ετοιμότητας και πρόληψης των κρίσεων δημόσιας υγείας και των αλυσίδων εφοδιασμού που διασφαλίζουν τη συνεχή κυκλοφορία βασικών αγαθών, αλλά και της καθολικής πρόσβασης σε οικονομικά προσιτά ασφαλή τρόφιμα. Τα ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύουν από ασθένειες. Η ασφάλεια των τροφίμων είναι καίριας σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια. Η περσινή χρονιά αποτέλεσε ευκαιρία για τη δημιουργία εύρωστων συστημάτων τροφίμων για το μέλλον· συστημάτων που μπορούν να συμβάλουν στη στήριξη μιας πράσινης και βιώσιμης ανάκαμψης από τη νόσο COVID-19. Στην ΕΕ διαθέτουμε πλέον ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό όραμα σχετικά με το πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, διανέμουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα – την ευρωπαϊκή στρατηγική “Από το αγρόκτημα στο πιάτο”. Είναι ένα από τα βασικά εργαλεία που διαθέτουμε για να πραγματωθεί η φιλοδοξία μας για μετασχηματισμό.

Η στρατηγική “Από το αγρόκτημα στο πιάτο” αποτελεί μοναδική ευκαιρία για αλλαγή. Η ασφάλεια δε των τροφίμων που παράγουμε και καταναλώνουμε σε ολόκληρο τον κόσμο είναι το σημείο εκκίνησης. Είμαστε υπερήφανοι που το υψηλό επίπεδο προστασίας της ΕΕ συχνά εκλαμβάνεται ως πρότυπο αναφοράς. Θα συνεχίσουμε να προάγουμε αυτά τα πρότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο, σε στενή συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η ασφάλεια των τροφίμων μας είναι πιο σημαντική από ποτέ και προσβλέπω στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα συστήματα τροφίμων τον Σεπτέμβριο, για να υποστηρίξω σθεναρά τις μετασχηματιστικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος παράγει και καταναλώνει τρόφιμα.»

08 June 2021
Banner
Banner