Τα πρώτα κρούσματα αφρικανικής πανώλους σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις στη Γερμανία

16 July 2021

Τα πρώτα κρούσματα αφρικανικής πανώλους σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις στη Γερμανία

Τα πρώτα κρούσματα αφρικανικής πανώλους των χοίρων (ΑΠΧ) επιβεβαιώθηκαν σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις στη Γερμανία, αναφέρει η ιστοσελίδα thepigsite επικαλούμενο σημερινή δήλωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Γεωργίας της χώρας.

Η ασθένεια επιβεβαιώθηκε σε χοίρους δύο αγροκτημάτων στο ανατολικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου. Όπως αναφέρει το pig333.com στη μία εκμετάλλευση θανατώθηκαν και οι 200 χοίροι, ενώ η δεύτερη ήταν ένα αγρόκτημα με δύο ζώα. Σύμφωνα με το γερμανικό TopAgrar, η πρώτη μονάδα αφορούσε βιολογική εκτροφή με τις χοιρομητέρες να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερες.

Σημειώνεται ότι το Βρανδεμβούργο βρίσκεται στα σύνορα με την Πολωνία, όπου η ασθένεια είναι ευρέως διαδεδομένη.

Υπενθυμίζουμε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν εντοπιστεί 1.267 περιστατικά αφρικανικής πανώλους σε αγριόχοιρους στην περιοχή του Βρανδεμβούργου, και όλη η Ευρ. Ένωση ευχόταν να μην περάσει αυτό σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, καθώς η Γερμανία είναι μία από τις μεγάλες χώρες παραγωγής χοιρινού κρέατος.

Η Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες που εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες χοιρινού από τη Γερμανία έχουν επιβάλει απαγόρευση από τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα  σε αγριόχοιρο στη Γερμανία. Η τωρινή εξέλιξη δυσκολεύει πολύ τα πράγματα, για τις γερμανικές εξαγωγές. Πέρυσι την θέση του γερμανικού χοιρινού κατέλαβε στην αγορά της Κίνας κυρίως η Ισπανία, ενώ οι πλεονάζουσες ποσότητες της Γερμανίας κατευθύνθηκαν στην Ε.Ε.

Οι γερμανικές εξαγωγές χοιρινού στις χώρες της Ε.Ε. θα συνεχιστούν βέβαια, λόγω εφαρμογής της αρχής της περιφερειοποίησης. Η έννοια της περιφερειοποίησης σημαίνει διακοπή των εισαγωγών χοιρινού κρέατος προερχόμενου μόνο από τη συγκεκριμένη περιοχή μιας χώρας όπου έχει εντοπισθεί κρούσμα αφρικανική πανώλους των χοίρων, αλλά όχι μια γενική απαγόρευση των πωλήσεων από ολόκληρη τη χώρα.

Τους τελευταίους μήνες η Γερμανία βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα, προκειμένου η τελευταία να επιτρέψει την εφαρμογή της περιφερειοποίησης στις εισαγωγές γερμανικού χοιρινού. Πριν καταλήξουν κάπου οι συνομιλίες αυτές, ήρθαν τα κρούσματα στις εμπορικές εκμεταλλεύσεις που ίσως δυσκολέψουν περισσότερο τις διαπραγματεύσεις με τις κινεζικές αρχές, όμως προβλήματα θα υπάρξουν και με τις εξαγωγές σε άλλες Τρίτες Χώρες.

16 July 2021
Banner
Banner