Άρθρο 7: Υποχρεωτική η προέλευση και στα γαλακτοκομικά

27 March 2017

Άρθρο 7: Υποχρεωτική η προέλευση και στα γαλακτοκομικά

Υποχρεωτική θα είναι στο εξής, όταν ψηφιστεί το υπό διαβούλευση ν/σ του ΥΠΑΑΤ, η επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το ζήτημα αυτό αποτελούσε δέσμευση του υπουργού ΥΠΑΑΤ Β. Αποστόλου εδώ και μήνες. Είχε εξάλλου καταθέσει σχετική πρόταση στην Κομισιόν από τις 22 Σεπτεμβρίου για διαβούλευση στα κράτη μέλη. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2016 χωρίς κάποια παρατήρηση ή σχόλιο από άλλο κράτος μέλος ή από την Κομισιόν. Έτσι το ΥΠΑΑΤ φέρνει για ψήφιση τη ρύθμιση, η οποία αφορά τόσο τις συσκευασίες γάλακτος όσο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, προσυσκευασμένα ή μη, των άρθρων 80-84 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, συμπεριλαμβανομένων των ζυμωμένων γαλάτων όπως το ξινόγαλα, κεφίρ, αριάνι, κουμίς.

Η υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης περιλαμβάνει:

α) «Χώρα άμελξης: (το όνομα της χώρας όπου έγινε η άμελξη του γάλακτος)».

β) «Χώρα επεξεργασίας: (το όνομα της χώρας όπου έγινε η επεξεργασία του γάλακτος)».

γ) «Χώρα συσκευασίας: (το όνομα της χώρας όπου έγινε η συσκευασία του προϊόντος)».

Στο ν/σ σημειώνεται ότι στην περίπτωση που το γάλα ή το γάλα ως συστατικό σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχει αμελχθεί, υποστεί επεξεργασία και συσκευαστεί στην ίδια χώρα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν δύναται να αποδοθεί ενιαία ως «Προέλευση: Όνομα χώρας». Στην περίπτωση που το γάλα ή το γάλα ως συστατικό σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχει αμελχθεί, υποστεί επεξεργασία και συσκευαστεί σε περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν δύναται να αποδοθεί ενιαία ως «προέλευση Ε.Ε.». Στην περίπτωση που το γάλα ή το γάλα ως συστατικό σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχει αμελχθεί, υποστεί επεξεργασία και συσκευαστεί σε περισσότερες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν δύναται να αποδοθεί ενιαία ως «προέλευση εκτός Ε.Ε.».

Προϊόντα τα οποία νομίμως παράγονται ή εμπορεύονται σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Τρίτης Χώρας δεν υπάγονται στο ν/σ, ενώ δίνεται μεταβατικός χρόνος προσαρμογής (6 μήνες από τη στιγμή που θα ισχύσει ο νέος νόμος) των συσκευασιών των προσυσκευασμένων προϊόντων και των προθηκών των σημείων λιανικής πώλησης για τα μη προσυσκευασμένα προϊόντα που πωλούνται χύδην.

27 March 2017
Banner
Banner