Άρση δασμών σε “κάποιες” εισαγωγές αμερικανικού χοιρινού ανακοίνωσε η Κίνα

10 December 2019

Άρση δασμών σε “κάποιες” εισαγωγές αμερικανικού χοιρινού ανακοίνωσε η Κίνα

Την άρση των δασμών εισαγωγής για κάποιες ποσότητες σόγιας και χοιρινού από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Κίνα, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι δύο χώρες προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με στόχο να τερματιστεί ο παρατεταμένος εμπορικός τους πόλεμος.

Η άρση των δασμών βασίζεται σε αιτήματα μεμονωμένων εταιριών για τις εισαγωγές σόγιας και χοιρινού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, επικαλούμενο απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας και χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για τις ποσότητες.

Η Κίνα επέβαλε δασμούς 25% σε αμερικανικούς σπόρους σόγιας και στο χοιρινό τον Ιούλιο του 2018 ως αντίποινα στους δασμούς που επέβαλε η Ουάσινγκτον.

Η άρση έρχεται εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την ολοκλήρωση της «φάσης 1» ή μιας ενδιάμεσης συμφωνίας με στόχο την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Η συμφωνία αναμενόταν αρχικά τον περασμένο μήνα, αλλά οι δύο πλευρές λέγεται ότι συνεχίζουν να επιδιώκουν μια συμφωνία σε βασικά θέματα όπως το ποιοι δασμοί θα καταργηθούν καθώς και την ποσότητα των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων που είναι διαθέσιμη η Κίνα να αγοράσει.

Αν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ σε ό,τι αφορά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις είχαν θετικό τόνο, σε μια εβδομάδα --στις 15 Δεκεμβρίου-- αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αμερικανικοί δασμοί που αφορούν κινεζικές εισαγωγές ύψους 156 δισ. δολαρίων.

Η άρση από την πλευρά της Κίνας των δασμών σε βασικά αμερικανικά γεωργικά προϊόντα είναι μια ένδειξη της δέσμευσης του Πεκίνου στη συμφωνία, δήλωσε πηγή της βιομηχανίας που θέλησε να μην κατονομαστεί.

[Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ]

10 December 2019
Banner
Banner