Γιατί αποχώρησε από τον ΣΕΚ η Ένωση Φυλής Χολστάιν

13 February 2020

Γιατί αποχώρησε από τον ΣΕΚ η Ένωση Φυλής Χολστάιν

Την αποχώρησή της από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ ανακοίνωσε η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι πλέον ο κλάδος της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας δεν έχει την εκπροσώπηση που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται.

«Οι όποιες αλλαγές για μείζονα θέματα του κλάδου, που αφορούν στο ελληνικό φρέσκο γάλα, στο γιαούρτι, στα σχέδια βελτίωσης, στις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις με τη νέα ΚΑΠ γίνονται ερήμην μας ή εν αγνοία μας» εξηγεί στην ανακοίνωσή της η ΕΦΧΕ και αναμένει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους αρμόδιους των κομμάτων ν’ αναλάβουν την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα, για τα συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου.

Της ανακοίνωσης, είχε προηγηθεί η έγγραφη ενημέρωση προς τη Διοίκηση του ΣΕΚ, την οποία η ΕΦΧΕ κατηγορεί έχει καταστήσει κύρια προτεραιότητά της τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας. Αυτό, κατά την ΕΦΧΕ, προκύπτει και από τα θέματα που προωθούνται στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, τη στιγμή που η ενασχόληση του ΣΕΚ με ζητήματα του κλάδου της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας «είναι μηδενική».

Με βάση τα παραπάνω, η ΕΦΧΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε ανεξάρτητη δράση, «προκειμένου να είμαστε σε θεσμική θέση να απαντήσουμε με επάρκεια στα φλέγοντα και ιδιαίτερης φύσης ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας. Άμεσος στόχος μας είναι να αιτηθούμε από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ τη συμμετοχή της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας σε όλους τους σχετικούς οργανισμούς του, προκειμένου να υπάρχει ουσιαστική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των Ελλήνων παραγωγών αγελαδινού γάλακτος».

Δραματική η κατάσταση στις τιμές

Ήδη από τις 10/2/2020 η ΕΦΧΕ είχε εκπέμψει SOS για τον κλάδο της αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής μιλώντας για τη «δραματική κατάσταση, που επικρατεί στις τιμές, που παίρνει ο Έλληνας παραγωγός από την πώληση του αγελαδινού γάλακτος».

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ένωση:

«Σε συνέχεια της χρόνιας πολιτικής εγκατάλειψης του τομέα της κτηνοτροφίας από την πολιτεία, πολλές από τις εκτροφές έχουν οδηγηθεί πλέον σε συνθήκες μη βιωσιμότητας.

Χιλιάδες κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τον χώρο, εκμεταλλεύσεις κλείνουν σε όλη την Ελλάδα ενώ επιβεβαιώνεται η ανησυχία μας ότι τα τελευταία χρόνια βαίνουμε ολοταχώς προς μια, μη αναστρέψιμη για την εθνική οικονομία, αποδιοργάνωση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Στον χώρο του αγελαδινού γάλακτος, οι βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς ξαφνικά έπαψαν να  λειτουργούν! Στην Ελλάδα, μια χώρα εξόχως ελλειμματική, όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών της σε γαλακτοκομικά, η μέση τιμή γάλακτος του Έλληνα παραγωγού έφτασε να είναι χαμηλότερη απ΄ αυτήν που παίρνουν, αγελαδοτρόφοι, των λιγότερο κοστοβόρων εκμεταλλεύσεων των γειτονικών χωρών της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης.

Βιώνουμε καταστάσεις εξόφθαλμης στρέβλωσης της αγοράς, που θυμίζουν εναρμονισμένες εμπορικές πρακτικές του παρελθόντος, και παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο, ο επικεφαλής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ακόμα δεν έχει κάνει δεκτό το αίτημά μας, σχετικά με την επιτέλεση θεσμικής συνάντησης για το ζήτημα.

Όπως από καιρό είχαμε προειδοποιήσει, η καταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών στην κατεύθυνση της παραγωγής του γιαουρτιού, από εναλλακτικές μορφές γάλακτος, κι όχι φρέσκου (π.χ. συμπύκνωμα γάλακτος, σκόνη γάλακτος κτλ), είχε ως αποτέλεσμα τις αθρόες εισαγωγές φτηνού συμπυκνώματος γάλακτος, ως πρώτης ύλης για το γιαούρτι. Απαιτούμε την άμεση αναθεώρηση του σχετικού άρθρου, όπως άλλωστε έχουν δεσμευθεί, στις κατά καιρούς δηλώσεις τους, οι εκάστοτε πολιτικά αρμόδιοι.

Η παραγωγή του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού αποκλειστικά από ελληνικό φρέσκο γάλα, δεν συνιστά απλώς μια αυτονόητη πράξη προστασίας της ελληνικής παραγωγής και της ελληνικής οικονομίας.  Συνιστά την ειδοποιό διαφορά, που διακρίνει το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι στις αγορές του εξωτερικού και το διασφαλίζει έναντι των εκτεταμένων κακόβουλων προσπαθειών οικειοποίησης του ονόματός του.

Την ίδια στιγμή, ο καταναλωτής έρχεται αντιμέτωπος με μια διαφορετική πραγματικότητα στα σημεία λιανικής πώλησης. Η πλειοψηφία των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών παραπλανά συνειδητά το ελληνικό κοινό παρουσιάζοντας ψευδώς το γιαούρτι να φτιάχνεται από 100% φρέσκο ελληνικό γάλα λίγων μόνο ωρών, εισαγόμενα τυριά να βαπτίζονται με ελληνικά τοπωνύμια, ενώ η περίφημη νομοθεσία περί υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης της πρώτης ύλης δεν εφαρμόζεται!

Η διαπίστωσή μας είναι ότι ο χώρος της γαλακτοπαραγωγής έχει μπει σε δρόμο χωρίς επιστροφή. Η Ελλάδα καθίσταται παραγωγικά εξαρτημένη ενώ ανυπολόγιστες είναι οι απώλειες που απηχούν στην άμεσα εξαρτώμενη με την κτηνοτροφία, γεωργία. Μάταια προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε για το μέγεθος της καταστροφής, που επιτελείται στον κλάδο μας, τόσο την προηγούμενη, όσο και την παρούσα κυβέρνηση. Ο κ. Βορίδης δεν έχει ανταποκριθεί σε συνάντηση, παρά τις πολλαπλές οχλήσεις μας, αρκούμενος σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και ομιλίες για «μάχη κατά των ελληνοποιήσεων» στις συνήθεις τηλεοπτικές εμφανίσεις ενώ η κ. Αραμπατζή, παρότι είχαμε συνάντηση μαζί της, ασχολήθηκε μόνο επιφανειακά με το πρόβλημά μας.  Από μέρους μας, δεν θα υπάρξει πλέον ανοχή απέναντι στον εμπαιγμό και την απαξίωση της ελληνικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Αξιώνουμε τις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης και των θεσμικά εμπλεκόμενων φορέων, για την προστασία των θιγόμενων δικαιωμάτων του Έλληνα καταναλωτή και των Ελλήνων παραγωγών».

13 February 2020
Banner
Banner