Αποστόλου: Την ερχόμενη εβδομάδα το ν/σχ για νωπά-ευαλλοίωτα και προέλευση

08 September 2017

Αποστόλου: Την ερχόμενη εβδομάδα το ν/σχ για νωπά-ευαλλοίωτα και προέλευση

Story Highlights

  • Πρόκειται για το ίδιο νομοσχέδιο που πέρασε από δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση προ τετραμήνου, και έκτοτε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δήλωνε κάθε τόσο ότι «από μέρα σε μέρα έρχεται»

Related Articles

Για την ερχόμενη Τετάρτη προσδιορίζεται, κατά πάσα πιθανότητα, η εισαγωγή για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ που αφορά τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα, την αναγραφή προέλευσης σε γάλα και κρέας και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ίσως και μερικά ακόμη θέματα που αφορούν τον κλάδο του κρέατος.

Πρόκειται για το ίδιο νομοσχέδιο που πέρασε από δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση προ τετραμήνου, και έκτοτε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δήλωνε κάθε τόσο ότι «από μέρα σε μέρα έρχεται». Το τελευταίο που ακούστηκε για τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου αφορούσε το τέλος Αυγούστου. Αφού παρήλθε και το τέλος Αυγούστου, αναμένουμε τώρα την Τετάρτη.

Αυτή τη φορά βέβαια είναι πιο πιθανό να δούμε τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο, καθώς με συντονισμένο τρόπο αναφέρθηκαν σε αυτό χθες, και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός του ΥΠΑΑΤ.

Αρχικά ο κ. Αποστόλου, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τη μείωση του χρονικού ορίου πληρωμής των παραγωγών και για την προέλευση «την επόμενη Τετάρτη μπαίνει στην επιτροπή η διαδικασία συζήτησης στη Βουλή». Ο ίδιος πάλι, μετά τη χθεσινή επίσκεψή του στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ στα Κουφάλια, είπε ότι η ρύθμιση που «αφορά την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άμελξης του γάλακτος πάνω στη συσκευασία» θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2018.

Από την πλευρά του, χθες επίσης, ο αν. υπουργός ΥΠΑΑΤ Γ. Τσιρώνης μετά τη συνάντησή του με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τα νωπά προϊόντα, που επιλύει πολλά από τα προβλήματα των κτηνοτρόφων «όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του κρέατος και του γάλακτος». Ο ίδιος επίσης υπογράμμισε περαιτέρω, ότι «Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ζήτημα των σταβλικών εγκαταστάσεων, το προχωράμε, μέσα στον Οκτώβρη πιστεύω να το έχουμε τελειώσει, ώστε πλέον οι σταβλικές εγκαταστάσεις να αδειοδοτούνται πάρα πολύ γρήγορα και με δεδομένους κανόνες αυτοματοποιημένα χωρίς μεγάλη γραφειοκρατία. Συζητάμε επίσης για τις αποζημιώσεις από τον παγετό, για τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ ώστε να αντιστοιχούνε τα ασφάλιστρα που δίνουν οι κτηνοτρόφοι μας με τις αποζημιώσεις που παίρνουν και για ζητήματα βοσκοτόπων. Για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες εκπονούνται τα σχέδια για την βοσκοϊκανότητα, τις βοσκήσιμες γαίες, το οποίο έλειπε από την χώρα μας και χάναμε πάρα πολλές επιδοτήσεις, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι με την αύξηση της βοσκοϊκανότητας, μειώνεται το κόστος των ζωοτροφών άρα και του τελικού προϊόντος. Η μείωση ή και ο μηδενισμός των εισαγωγών ζωοτροφής θα αποτελέσει μια επανάσταση στον χώρο της βοσκής και αυτό αποτελεί στοίχημα».

08 September 2017
Banner
Banner