Αποστόλου: Νέοι αγρότες και στρατηγικής σημασίας προϊόντα, προτεραιότητες κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ

12 July 2016

Αποστόλου: Νέοι αγρότες και στρατηγικής σημασίας προϊόντα, προτεραιότητες κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ

Story Highlights

  • «Είναι στρατηγική επιλογή μας να στηρίξουμε την αιγοπροβατοτροφία, τα προϊόντα της οποίας, η φέτα, το γάλα, το γιαούρτι αλλά και το κρέας, καλύπτουν εγχώριες ανάγκες, αλλά και ανοίγουν δρόμους στις διεθνείς αγορές»

Related Articles

Περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την είσοδο 24.000 περίπου νέων αγροτών. Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, επιχειρηματολογώντας έτσι για τη σημασία που δίνει το ΥΠΑΑΤ στους Νέους Αγρότες.

Από τη Λάρισα όπου βρέθηκε σήμερα ο κ. Αποστόλου μιλώντας στην ημερίδα του Υπουργείου με θέμα «Πολιτικές στον αγροτικό χώρο της Θεσσαλίας», ο υπουργός περιέγραψε τους δύο βασικούς άξονες της πρότασης που θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες το ΥΠΑΑΤ σχετικά με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Αυτοί είναι:

Η αναθεώρηση της διανομής των ιστορικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα που δυσκολεύουν την εγκατάσταση των νέων στη γεωργία.

Η στήριξη με Συνδεδεμένες Ενισχύσεις των στρατηγικής σημασίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων, με βάση τις στρατηγικές εθνικές επιλογές στον αγροτικό τομέα.

«Οι στρατηγικές μας επιλογές στο ΠΑΑ διατρέχονται οριζόντια από την εισαγωγή της καινοτομίας σε όλες της τις μορφές» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αναφερόμενος ειδικότερα σε:

- συμβουλευτικές δομές για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους, κτηνίατρους και οικονομολόγους

- συμπράξεις καινοτομίας που προωθούνται μέσω επιχειρησιακών ομάδων, που  συστήνονται από αγρότες, ερευνητές, συμβούλους

- σύσταση Ομάδων Παραγωγών και με 100% κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών

Κατά τα λοιπά, ο κ. Αποστόλου επανέλαβε ότι είναι στρατηγική επιλογή του ΥΠΑΑΤ η στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας «τα προϊόντα της οποίας, η φέτα, το γάλα, το γιαούρτι αλλά και το κρέας, καλύπτουν εγχώριες ανάγκες, αλλά και ανοίγουν δρόμους στις διεθνείς αγορές. Στο πλαίσιο αυτό η καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών και ψυχανθών που αποτελούν άριστες ζωοτροφές, θα έχουν βασική προτεραιότητα στην πρότασή μας για την αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Είναι αδιανόητο να πληρώνουμε ως χώρα πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για εισαγωγή σόγιας. Προχωράμε σε αυτές τις επιλογές, όχι μόνο για να αναστρέψουμε τη στρεβλότητα της σχέσης φυτικής παραγωγής προς τη ζωική, που είναι 72% προς 28%, αλλά και για να διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο ή και συμπληρωματικό εισόδημα στις πιο δόκιμες για την κτηνοτροφία  περιοχές της χώρας».

 

* Από την ημερίδα δεν έλειψε η ένταση εκτός και εντός της αιθούσης, καθώς αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας είχαν προαναγγείλει κινητοποίηση για την ώρα που επρόκειτο να διεξαχθεί η ημερίδα του ΥΠΑΑΤ, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική απέναντι στους αγρότες και με αιτήματα σχετικά με τις πληρωμές, τα δικαιώματα, τις αποζημιώσεις.

12 July 2016
Banner
Banner