Β. Αποστόλου: Μοχλός ανάπτυξης για τη Δυτ. Ελλάδα το ΠΑΑ

14 July 2017

Β. Αποστόλου: Μοχλός ανάπτυξης για τη Δυτ. Ελλάδα το ΠΑΑ

Το σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο αγροτικός χώρος στην παραγωγική και οικονομική ανάκαμψη της χώρας εξήρε σήμερα από την Αχαΐα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο Συνέδριο με θέμα «Αναπτυξιακές Προοπτικές για τη Δυτική Ελλάδα» που διοργανώνει η εφημερίδα Πελοπόννησος.

Στην ομιλία του ο Υπουργός επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες και αφορούν συνολικά στο 37,4% των πόρων του ΠΑΑ.

«Στη βάση των προτεραιοτήτων που δίνουμε στην ανάπτυξη και τη προστιθέμενη αξία του πρωτογενή τομέα, είναι σκόπιμο και οι Περιφέρειες να κατευθύνουν πόρους μέσα από τα τοπικά προγράμματα LEADER κυρίως σε ιδιωτικές επενδύσεις που μοχλεύουν κι άλλους πόρους και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης, όπως είναι οι επενδύσεις της μεταποίησης» ανέφερε ο κ. Αποστόλου και συνέχισε: «Στόχος είναι να μην επαναλάβουμε τη τακτική του παρελθόντος, όπου το άγχος της απορροφητικότητας οδηγούσε σε κατασπατάληση πόρων, χωρίς αποτελεσματικότητα».

Σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός, το πρόγραμμα της κυβέρνησης στον αγροτικό χώρο υπηρετεί 3 βασικές παραμέτρους:

  • τη διατροφική επάρκεια της χώρας για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες
  • την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τροφίμων στις διεθνείς αγορές, μέσω της προστιθέμενης αξίας
  • την παραγωγική, κοινωνική και πληθυσμιακή επανατοποθέτηση της υπαίθρου.

Βασικό εργαλείο για αυτή τη στόχευση είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, σημείωσε ο υπουργός, για να καταλήξει: «Η Κυβέρνησή μας σκοπεύει σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις,, να οργανώσει με την παρουσία του Πρωθυπουργού σε όλες τις Περιφέρειες ανάλογα συνέδρια – το πρώτο έγινε ήδη στη Δυτική Μακεδονία, θα ακολουθήσει σύντομα το δεύτερο στη Στερεά Ελλάδα. Θεωρώ τη συμμετοχή και συμβολή των παραγωγικών φορέων του χώρου αυτονόητη και πολύτιμη. Εύχομαι το συνέδριό σας να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα και να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στο κοπιώδες εγχείρημα της οικονομικής και κοινωνικής ανασύνταξης της Δυτικής Ελλάδας και κατ’ επέκταση όλης της χώρας».

14 July 2017
Banner
Banner