Αποστόλου για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, δίκαιο εμπόριο και ασφαλιστικό αγροτών

14 September 2016

Αποστόλου για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, δίκαιο εμπόριο και ασφαλιστικό αγροτών

Άμεση μέριμνα για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες ή πυρκαγιές, οι οποίοι θα χρειαστούν ενίσχυση με ζωοτροφές για ορισμένους μήνες, ανήγγειλε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για να αποζημιωθούν και εκείνοι οι αγρότες που επλήγησαν, αλλά λόγω αδυναμίας δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ. «Θα δούμε πώς θα διευκολύνουμε και εκείνους τους παραγωγούς» πρόσθεσε ο υπουργός, και υπογράμμισε ότι τα συνεργεία του υπουργείου συνεργάζονται με εκείνα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας, ώστε να καταγραφούν το συντομότερο δυνατό οι ζημιές και να αρχίσουν να καταβάλλονται τα πρώτα ποσά των αποζημιώσεων. Έκανε ωστόσο λόγο για μια μικρή καθυστέρηση στα ποσά που αφορούν στην απώλεια σοδειάς, αλλά και στο εισόδημα, καθώς, όπως σημείωσε, αυτά συνυπολογίζονται στο τέλος της χρονιάς.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά το ζήτημα των τιμών των προϊόντων. «Δεν μπορεί να πωλούνται προϊόντα με ημερομηνία λήξης 7 έως 10 ημερών και να συνοδεύονται, για παράδειγμα, από 7μηνες επιταγές» επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών, με αιχμή την απαίτηση των δανειστών για αύξηση του 5% στο ασφάλιστρο των αγροτών, απάντησε πως αν και πρόκειται για ελάχιστη αύξηση, εντούτοις τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση δεν επιθυμούν την παραμικρή πρόσθετη επιβάρυνση των αγροτών. Ωστόσο, παρέπεμψε για τις όποιες αποφάσεις στο υπουργείο Οικονομικών που έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση.

[Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

14 September 2016
Banner
Banner