Αποστόλου από τη Χαλκίδα: Δυνατότητες με ΠΟΠ Αρνάκι/Κατσικάκι Καρύστου και σφαγείο στη Β. Εύβοια

26 June 2017

Αποστόλου από τη Χαλκίδα: Δυνατότητες με ΠΟΠ Αρνάκι/Κατσικάκι Καρύστου και σφαγείο στη Β. Εύβοια

Στις δυνατότητες που έχει η Εύβοια για την παραγωγή προϊόντων πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας, αλλά και στην κατοχύρωση της ονομασίας ΠΟΠ Αρνάκι/Κατσικάκι Καρύστου, όπως και στη λειτουργία σφαγείου στη Βόρεια Εύβοια, αναφέρθηκε ο υπουργός ΥΠΑΑΤ Β. Αποστόλου μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε εκδήλωση στη Χαλκίδα.

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν πολίτες και φορείς, βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας και οι δήμαρχοι της περιοχής, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας και στο πάνελ ήταν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Νίκος Αντώνογλου, ο πρόεδρος του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠE Αθανάσιος Καπρέλης και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Αθανάσιος Ζαννιάς.

20 δισ. στην εξαετία 2015-2020

Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ και μαζί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας θα ξεπεράσει τα 6,5 δις ευρώ. Ο υπουργός εξήγησε ότι την εξαετία 2015-2020 θα εισρεύσουν στον αγροτικό χώρο κοινοτικοί πόροι κοντά στα 20 δις ευρώ - και μάλιστα χωρίς «αντίδωρο» - αν υπολογίσει κανείς τα αναπτυξιακά προγράμματα και τις άμεσες ενισχύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός:

- Έχουν προκηρυχθεί ώς σήμερα πολλά μέτρα και δράσεις, όπως των Νέων Γεωργών ύψους 241 εκ. €, για την οποία εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από 14.700 νέους αγρότες. Στη Στερεά Ελλάδα προβλέπεται η ενίσχυση 930 νέων αγροτών με 17 έως 22 χιλιάδες ευρώ. Έχουν υποβάλλει αίτηση 730, εκ των οποίων 110 από την Εύβοια.

- Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η β΄ αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψηφίων και μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει πληρωθεί το 70% των νέων αγροτών.

Σε συνδυασμό με αυτό το μέτρο έγινε και η προδημοσίευση των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ η προκήρυξη θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των νέων γεωργών, ώστε να δοθεί και σε αυτούς η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων με συγχρηματοδότηση.

- Πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και η κοινή πρόσκληση για την επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης και των Τοπικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο του νέου LEADER, με δημόσια δαπάνη 322 εκ. € για το ΠΑΑ και 54 εκ. € για το ΕΠΑλΘ αντίστοιχα. Στη Στερεά Ελλάδα θα κατανεμηθούν 30 εκατ. ευρώ.

- Επίσης προκηρύχθηκε το μέτρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων για επενδύσεις άνω των 600 χιλ. € με δημόσια δαπάνη 120 εκ. €, και ακολούθησε η προκήρυξη 30 εκατ. για επενδυτικά σχέδια μεταποίησης σε μη αγροτικό προϊόν, όπως οι κλάδοι της ζυθοποιίας, της παραγωγής αιθέριων ελαίων και άλλοι και  100 εκ. €, για επενδύσεις κάτω των 600 χιλ. € από τις Περιφέρειες και τα τοπικά προγράμματα LEADER.

- Επίσης εντός του καλοκαιριού θα προκηρυχθεί και το 50% των επενδυτικών κονδυλίων για την αλιεία.

Οι ευκαιρίες στην Εύβοια

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλυσε μιλώντας στην εκδήλωση τις συγκεκριμένες ευκαιρίες χρηματοδότησης και ανάπτυξης που δημιουργούνται ειδικά στην Εύβοια με βάση την παραγωγική βάση του νησιού.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δημιουργούνται για:

Την παραγωγή ελαιοκομικών προϊόντων

Την παραγωγή ξηρών σύκων

Την παραγωγή κηπευτικών προϊόντων

Την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

Την παραγωγή προϊόντων πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας.

Την ανάπτυξη και επέκταση της αιγοπροβατοτροφίας (κατοχύρωση της ονομασίας ΠΟΠ Αρνάκι/Κατσικάκι Καρύστου, λειτουργία σφαγείου στη Βόρεια Εύβοια και τυροκομείου στην περιοχή Κύμης και Κονιστρών)

Την επέκταση της μελισσοκομίας

Τη σύνδεση του αλιευτικού στόλου με τα προγράμματα του ΕΠΑΛΘ, αλλά και την προώθηση της ιχθυοκαλλιέργειας.

Αναφερόμενος στην ανάγκη υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι «για να μπορέσει το Υπουργείο να απορροφήσει αποτελεσματικά τους διαθέσιμους πόρους, πρέπει να έχει ως συνομιλητές και επενδυτές συλλογικότητες που θα είναι, είτε συνεταιρισμοί, είτε  ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, είτε διεπαγγελματικές οργανώσεις, είτε κοινωνικά σχήματα».

Δήλωσε μάλιστα ότι προς αυτή την κατεύθυνση, θα αναβαθμιστεί  το ΚΕΓΕ Αρτάκης σε Πιλοτικό Κέντρο Γεωργικών Εφαρμογών, Κατάρτισης και Εξυπηρέτησης του Αγρότη.

26 June 2017
Banner
Banner