Αποστόλου: Άμεσα η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο κρέας και τα προϊόντα του

13 February 2017

Αποστόλου: Άμεσα η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο κρέας και τα προϊόντα του

Νομοθετική πρόταση για τον χώρο της κτηνοτροφίας ανήγγειλε και με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΑΥΓΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ (12/2/2017), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου. Η πρόταση θα έρθει σύντομα για ψήφιση στη Βουλή και θα αφορά την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα. «Θα περιλαμβάνει δε επιπλέον τη χώρα άμελξης, τη χώρα επεξεργασίας και τη χώρα συσκευασίας, στοιχεία τα οποία ο καταναλωτής θα γνωρίζει για την τελική του επιλογή» επισήμανε ο υπουργός, ο οποίος μιλώντας για τον τομέα του κρέατος προανήγγειλε επίσης ότι το ΥΠΑΑΤ προχωρά «στην προσαρμογή του εθνικού μας πλαισίου περί ιχνηλασιμότητας και υποχρεωτικής αναγραφής της καταγωγής προέλευσης σε όλα τα εμπορικά έγγραφα και σε κάθε μορφή σήμανσης του κρέατος και των προϊόντων του».

Πρόκειται για μία ρύθμιση που το Υπουργείο φέρεται να έχει έτοιμη εδώ και μήνες, αλλά την κρατά στο συρτάρι μέχρι και σήμερα, καθώς έχουν σημειωθεί αντιδράσεις. Αρχικά η πρόθεση ήταν να έχει υπογραφεί και δημοσιευθεί η σχετική ΚΥΑ μέχρι το τέλος του 2016, χρονικό όριο το οποίο πήρε μικρή παράταση. Όπως έγραψε και πρόσφατα το meatnews.gr οι Κοινοτικοί ήταν έτοιμοι να στείλουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι έχει καθυστερήσει να υιοθετήσει την ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού πλαισίου στο εθνικό δίκαιο, αλλά έδωσαν μικρή παράταση. Τώρα όλοι τρέχουν προκειμένου η ΚΥΑ να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό.

Στη συνέντευξή του ο κ. Αποστόλου αναφέρεται επίσης σε παρεμβάσεις για τη στήριξη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων που πιέζονται από τις ελληνοποιήσεις. «Έχουν ήδη αυξηθεί οι τελωνειακοί έλεγχοι και το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας θα έχουν εγκατασταθεί σε τέσσερις πύλες εισόδου της χώρας μας εγκαταστάσεις σκαναρίσματος των αγροτικών προϊόντων που θα μπαίνουν στη χώρα μας», λέει ο υπουργός και συμπληρώνει ότι διερευνάται επίσης «η περίπτωση της ηλεκτρονικής καταγραφής σε όλο το μήκος της αλυσίδας της φυτικής ή ζωικής παραγωγής από την εισαγωγή του σπόρου ή του ζώου στο χωράφι ή τον στάβλο, αντίστοιχα, μέχρι την πώληση στον τελικό καταναλωτή. Υπάρχουν και ένα - δύο ακόμα ζητήματα που εξετάζουμε, πολύ στοχευμένα, εκεί όπου είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα, και θα τα δείτε το επόμενο διάστημα».

13 February 2017
Banner
Banner