Αποστόλου: 2,8 δισ. ευρώ στους αγρότες το 2017 – ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ: Νεοφανείς κρατήσεις στην επιδότηση

26 October 2017

Αποστόλου: 2,8 δισ. ευρώ στους αγρότες το 2017 – ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ: Νεοφανείς κρατήσεις στην επιδότηση

Με την ευκαιρία πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αγρότες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν λίγες μέρες, 537.000 αγρότες έλαβαν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσής τους, συνολικού ύψους 702 εκατ. ευρώ.

Έως το τέλος του χρόνου έχει προγραμματιστεί να πληρωθούν στον αγροτικό κόσμο περίπου 1,3 δισ. ευρώ για την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, το λεγόμενο «πρασίνισμα», την εξισωτική αποζημίωση του 2017, το μέτρο των νέων αγροτών κ.λπ.

Δεδομένου ότι από την αρχή του χρόνου είχαν ήδη πληρωθεί περίπου 800 εκατ. ευρώ, τα συνολικά κονδύλια που θα έχουν διοχετευθεί στον αγροτικό κόσμο στο τέλος του 2017 θα φτάσουν τα 2,8 δις. ευρώ που αποτελούν βεβαίως μεγάλη οικονομική ανάσα για όλη την ελληνική ύπαιθρο.

Το κυριότερο όμως είναι ότι πλέον, για πρώτη φορά, ο αγρότης έχει χρονοδιάγραμμα πληρωμών, ξέρει πότε θα πάρει τα χρήματα που δικαιούται.

Και επιπλέον: Είναι η τρίτη χρονιά που πληρώνουμε στην ώρα τους τα δισεκατομμύρια των αγροτικών ενισχύσεων και η χώρα μας δεν έχει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο, όταν οι «έμπειροι», οι «ικανοί», οι «τεχνοκράτες» των προηγούμενων κυβερνήσεων, φόρτωσαν τη χώρα με πρόστιμα και καταλογισμούς πάνω από 3 δις. ευρώ τα οποία καλούμαστε εμείς τώρα να διαχειριστούμε».

Ανακοίνωση από τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

Την ίδια στιγμή η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ καταγγέλλει ότι λογιστική τακτοποίηση για τα λάθη του 2015 και πρόσθετες Συνδεδεμένες «έφαγαν» πάνω από το 4% των επιδοτήσεων. Η οργάνωση κάνει μάλιστα λόγο για έντονες αντιδράσεις από χιλιάδες αγρότες και για τις κατασχέσεις.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της:

«Μπορεί η πληρωμή του αρχικού 70% της Βασικής Ενίσχυσης (προκαταβολή) να ολοκληρώθηκε χθες, νωρίτερα απ’ την αναμενόμενη ημερομηνία, ωστόσο, χιλιάδες παραγωγοί είδαν λιγότερα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό και κατά κύματα σήμερα ζητούν εξηγήσεις.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, οι αποκλίσεις οφείλονται στο γεγονός ότι, χωρίς καμία προειδοποίηση ή προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς να υπάρξει η παραμικρή επεξήγηση έστω απ’ την πλευρά του υπουργείου, πέραν του ποσοστού που κρατήθηκε για το Εθνικό Απόθεμα (το οποίο και διπλασιάστηκε φέτος σε σχέση με το τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια), υπήρξε μια οριζόντια μείωση της τάξης του 3+%, προκειμένου τα κονδύλια αυτά να κατευθυνθούν για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση του 2017 σε προϊόντα που για πρώτη φορά εντάσσονται (μαύρη κορινθιακή σταφίδα, καρποί με κέλυφος, μήλα, κρόκος Κοζάνης, μηδική).

Επίσης, ποσοστό της τάξης του 1+% παρακρατήθηκε ως «λογιστική τακτοποίηση», καθώς το 2015 είχαν δοθεί δικαιώματα που δεν έπρεπε, με το αναλογούν ποσό να περιλαμβάνεται στην φετινή, αναπάντεχη μείωση.

Φυσικά, οι μόνοι που δεν φέρουν ευθύνη για τα λάθη που μπορεί να υπήρξαν το 2015 είναι οι αγρότες, οι οποίοι και δικαιολογημένα διαμαρτύρονται.

Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι αντιδράσεις από πολλούς παραγωγούς, που ναι μεν πληρώθηκαν την Βασική Ενίσχυση, έστω και με τις περικοπές που πριν αναφέραμε, αλλά…το χρώμα του χρήματος δεν το είδαν, αφού το όποιο ποσό κατασχέθηκε αμέσως μετά την καταβολή του, για διάφορες οφειλές.

Σημειώνουμε ότι δεν πρόκειται για κατάσχεση της επιδότησης, αφού αυτή κανονικά πληρώθηκε, αλλά για μια διαδικασία σε δεύτερο χρόνο. Αυτό, όμως, καμία σημασία δεν έχει για τον παραγωγό, από τη στιγμή που το αποτέλεσμα για αυτόν είναι το ίδιο και είναι απολύτως απελπιστικό».

26 October 2017
Banner