Από την Παρασκευή 22/6 τα ευρωπαϊκά αντίμετρα στους δασμούς των ΗΠΑ

21 June 2018

Από την Παρασκευή 22/6 τα ευρωπαϊκά αντίμετρα στους δασμούς των ΗΠΑ

Η Κομισιόν εξέδωσε Κανονισμό με τον οποίο θεσπίζονται μέτρα επανεξισορρόπησης της Ε.Ε., ως απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή 22 Ιουνίου και θα εφαρμοστούν άμεσα σε έναν κατάλογο προϊόντων αξίας 2,8 δισ. ευρώ.

Ο κατάλογος των αμερικανικών εισαγωγών στις οποίες θα επιβληθεί πρόσθετος δασμός στα σύνορα της Ε.Ε. περιλαμβάνει προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, γεωργικά προϊόντα (καλαμπόκι, ρύζι, προϊόντα με βάση το ρύζι, φυστικοβούτυρο, μερικοί χυμοί πορτοκαλιού και άλλων φρούτων, ουίσκι) και έναν συνδυασμό διαφόρων άλλων προϊόντων. «Με την επιβολή αυτών των δασμών, η Ε.Ε. ασκεί τα δικαιώματά της σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)», όπως ανακοινώνει η Κομισιόν.

Η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε: «Δεν θέλαμε να φτάσουμε εδώ. Ωστόσο, η μονομερής και αδικαιολόγητη απόφαση των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ δεν μας άφησε άλλη επιλογή. Οι κανόνες του διεθνούς εμπορίου που αναπτύξαμε με την πάροδο των ετών από κοινού με τους αμερικανούς εταίρους μας, δεν μπορούν να παραβιάζονται χωρίς αντίδραση από την πλευρά μας. Η αντίδρασή μας είναι λελογισμένη, αναλογική και σε πλήρη συμφωνία με τους κανόνες του ΠΟΕ. Είναι αυτονόητο ότι, αν οι ΗΠΑ καταργήσουν τους δασμούς τους, θα άρουμε και εμείς τα μέτρα μας.»

Η θέση σε ισχύ των αντίμετρων αποτελεί συνέχεια της κοινοποίησης του πλήρους καταλόγου στον ΠΟΕ και της έγκρισής του από το Σώμα των Επιτρόπων στις 6 Ιουνίου, ύστερα από την επιβολή από τις ΗΠΑ των πλήρων δασμών σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου της Ε.Ε.. Τα κράτη μέλη της ΕΕ εξέφρασαν την ομόφωνη υποστήριξή τους στην προσέγγιση αυτή.

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. επιχειρεί να επανεξισορροπήσει το διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ λαμβάνοντας ως βάση την αξία των εξαγωγών της χάλυβα και αλουμινίου που πλήττονται από τα μέτρα των ΗΠΑ. Η αξία αυτών των εξαγωγών ανέρχεται σε 6,4 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, η Ε.Ε. θα επανεξισορροπήσει άμεσα ποσό 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αξία των εξαγωγών. Οι υπολειπόμενοι δασμοί επανεξισορρόπησης επί προϊόντων εμπορικής αξίας 3,6 δισ. ευρώ θα επιβληθούν σε μεταγενέστερο στάδιο – σε τρία χρόνια ή έπειτα από θετικό πόρισμα του ΠΟΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης διαφορών, αν αυτό δημοσιευτεί νωρίτερα.

Τα μέτρα επανεξισορρόπησης της Ε.Ε. θα ισχύσουν για όσο διάστημα ισχύσουν τα μέτρα των ΗΠΑ, σύμφωνα με την συμφωνία του ΠΟΕ για τα μέτρα διασφάλισης και τη νομοθεσία της ΕΕ.

Δείτε εδώ τον Εκτελεστικό Κανονισμό, ο οποίος δημοσιεύθηκε σήμερα και θα τεθεί σε ισχύ από αύριο Παρασκευή, και ο οποίος καθορίζει τα προϊόντα και το επίπεδο των δασμών που θα εφαρμοστούν, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον, εφόσον είναι αναγκαίο.

Υπενθυμίζεται ότι τα αντίμετρα περιλαμβάνουν επίσης την έναρξη, από 1ης Ιουνίου, δικαστικής διαδικασίας κατά των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΠΟΕ και την ενεργοποίηση μέτρων διασφάλισης για την προστασία της ευρωπαϊκής αγοράς από τις διαταραχές που προκαλούνται λόγω της εκτροπής του χάλυβα από την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

21 June 2018
Banner
Banner