Από αρχές Απριλίου ο εμβολιασμός για την οζώδη στην Αν. Μακεδονία-Θράκη

16 March 2016

Από αρχές Απριλίου ο εμβολιασμός για την οζώδη στην Αν. Μακεδονία-Θράκη

Από τις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός όλων των ανεμβολίαστων μοσχαριών που γεννήθηκαν από εμβολιασμένη μάνα και έχουν ήδη συμπληρώσει την ηλικία των τεσσάρων μηνών. Αυτό ανακοινώνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού σε όλη την Περιφέρεια με εξαίρεση την Π.Ε. Δράμας, στην οποία λόγω μη διαθεσιμότητας του εμβολίου ο εμβολιασμός άρχισε αργότερα, έχει ολοκληρωθεί, ενώ και στην Δράμα εμβολιάσθηκε το 75% των βοοειδών.

Ο εμβολιασμός θα γίνει σταδιακά και με την σειρά που άρχισε και στον πρώτο κύκλο εμβολιασμού και είναι υποχρεωτικός για το σύνολο του πληθυσμού των βοοειδών της Περιφέρειας.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας σημειώνει:

Με δεδομένο ότι η ύπαρξη ανεμβολίαστων ζώων περικλείει τεράστιους κινδύνους για την επανεμφάνιση της νόσου, με καταστρεπτικές συνέπειες στην κτηνοτροφία και την οικονομία της περιοχής, είναι πολύ σημαντικό όλοι οι κτηνοτρόφοι να προσέλθουν άμεσα στα Αγροτικά Κτηνιατρεία και να δηλώσουν τις γεννήσεις των ζώων τους, έχοντας υπόψη τους τα εξής:

Λόγω του περιορισμένου αριθμού δόσεων που υπάρχουν απαιτείται σωστός προγραμματισμός για να μην χαθεί καμία δόση του εμβολίου, να μειωθεί το κόστος του εμβολιασμού και να πετύχουμε την πλήρη προστασία των ζώων μας.

  • Όλα τα μοσχάρια που θα εμβολιαστούν πρέπει να έχουν δύο (2) ενώτια (σκουλαρίκια).
  • Σε όσα ζώα δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί ενώτια, θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να τα παραγγείλουν και να τα τοποθετήσουν πριν αρχίσει ο εμβολιασμός.
  • Δεν θα πρέπει να μείνει ανεμβολίαστο κανένα ζώο καθώς θα είναι άμεσα εκτεθειμένο στον ιό.
  • Με την έλευση της άνοιξης θα πρέπει όλοι οι κτηνοτρόφοι ανεξάρτητα από εμβολιασμό να εφαρμόζουν, σε μηνιαία περίπου βάση, ψεκασμό με εντομοκτόνα στις σταβλικές εγκαταστάσεις, την κόπρο και τον περιβάλλοντα χώρο και να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα.
  • Ο εμβολιασμός πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τα ζώα μετακινηθούν σε θερινούς βοσκότοπους οπότε και καθίσταται δύσκολη η πρόσβαση και ο εμβολιασμός.

Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι να επικοινωνήσουν άμεσα με τα κατά τόπους Αγροτικά Κτηνιατρεία. Υπενθυμίζουμε και πάλι πως ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για όλα τα βοοειδή και σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Κτηνιατρικών υπηρεσιών, θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από την νομοθεσία διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

16 March 2016
Banner
Banner