Απαραίτητα τα μέτρα βιοασφάλειας για τις χοιροτροφικές επιχειρήσεις

06 February 2020

Απαραίτητα τα μέτρα βιοασφάλειας για τις χοιροτροφικές επιχειρήσεις

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ) είναι ιογενές νόσημα του χοίρου και του αγριόχοιρου, μεταδίδεται πολύ εύκολα και επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον και στα πτώματα των αγριόχοιρων. Μεταδίδεται μετά από άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα και έμμεση επαφή, μετά από σίτιση με μολυσμένα προϊόντα χοίρων, με μολυσμένα αντικείμενα.

Στις περιοχές όπου εμφανίζεται εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα απαγόρευσης μετακινήσεων ζωντανών χοίρων και χοίρειων προϊόντων, η ζωονόσος προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες στη χοιροτροφία και προβλήματα στις μετακινήσεις ζώων και προϊόντων. Ενώ προκαλεί επίσης μεγάλο ποσοστό θανάτων σε χοίρους και αγριόχοιρους.

Δεν χρειάζεται μεγαλύτερη απόδειξη για όλα αυτά, ας ρίξει κάποιος μια ματιά σε όσα γίνονται στην Κίνα και στην Ανατ. Ασία: την τρομακτική μείωση του ζωικού κεφαλαίου, την έλλειψη χοιρινού κρέατος, την αύξηση των τιμών, τη διατάραξη όλων των ισορροπιών στο διεθνές εμπόριο.

Τα μέτρα βιοασφάλειας περιλαμβάνουν τις διαχειριστικές πρακτικές και τα μέτρα υγιεινής για την αποτροπή ή τη μείωση της πιθανότητας εισόδου μιας νόσου σε μια εκμετάλλευση ή της εξάπλωσής της προς άλλες εκμεταλλεύσεις.

Δείτε εδώ το εγχειρίδιο βιοασφάλειας για χοιροτροφικές επιχειρήσεις, το οποίο συντάχθηκε και εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής) υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ (Νοέμβριος 2019).

Επίσης, εδώ video με οδηγίες για την είσοδο σε ύποπτη για ΑΠΧ εκμετάλλευση και δειγματοληψία.

Δείτε όλες τις αναρτήσεις του meatnews.gr για το θέμα της ΑΠΧ.

06 February 2020
Banner