Αντίθετος στις αυξήσεις εισφορών ο ΕΣΑ

14 January 2016

Αντίθετος στις αυξήσεις εισφορών ο ΕΣΑ

Story Highlights

  • Η οποιαδήποτε ποσοστιαία αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ως ισοδύναμο μέτρο για την κάλυψη του ελλείμματος του ασφαλιστικού, θα οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε διαμετρικά αντίθετα αποτελέσματα

Related Articles

Με αφορμή τη νέα προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει τα εξής:

Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την πεποίθησή μας ότι οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις οφείλουν και πρέπει να τυγχάνουν ευρείας συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων, ώστε με την υπερψήφισή τους να εμπεδώνεται αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας, να συμβάλουν στη δημιουργία ασφαλιστικής συνείδησης και να αποδυναμώνουν συντεχνιακές διεκδικήσεις από παράλογα κεκτημένα.

Η οποιαδήποτε ποσοστιαία αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ως ισοδύναμο μέτρο για την κάλυψη του ελλείμματος του ασφαλιστικού, θα οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε διαμετρικά αντίθετα αποτελέσματα, όπως αύξηση της εισφοροδιαφυγής, αύξηση της αδήλωτης εργασίας και κυρίως «λουκέτο» σε εγχώριες επιχειρήσεις με παράλληλη μεταφορά της έδρας τους σε γειτονικές, επιχειρηματικά φιλικές, χώρες.

Η συνολική επιβάρυνση (ασφαλιστική και φορολογική) των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ώρα που το Α.Ε.Π. της χώρας έχει μειωθεί κατά 25%.

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ειδικά στον Ο.Α.Ε.Ε θα δυσχεράνει την αποπληρωμή παλαιών οφειλών και αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ως εκ τούτου, δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε αύξηση εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε.

Ελλείψει ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει ένα δίκαιο σταθερό φορολογικό σύστημα και την δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα προσελκύει Έλληνες και ξένους επενδυτές, οδηγώντας στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην αύξηση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, οι συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό αποτελούν αποσπασματική αντιμετώπιση του προβλήματος, και οδηγούν ασφαλέστατα στον αφελληνισμό της παραδοσιακής δομής του εμπορίου που ασκείται από τις μικρές επιχειρήσεις.

Ως ισοδύναμο μέτρο για την κάλυψη του ελλείμματος του ασφαλιστικού και μόνιμη πηγή εσόδων, ο Σύλλογός μας προτείνει την άμεση απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού και την ενεργοποίηση κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής που προέρχονται από το παράνομο εμπόριο (λαϊκές – παραλαϊκές, θρησκευτικές πανηγύρεις, Bazaar, εποχικές υπαίθριες αγορές, παράνομοι μικροπωλητές, door-to-door πωλήσεις) και τον έλεγχο του λαθρεμπορίου στις πύλες εισόδου της χώρας, αντλώντας έτσι άμεσα και σταθερά έσοδα 6 δις ευρώ ετησίως.

14 January 2016
Banner
Banner