ΥΠΑΑΤ: Αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε.

05 December 2022

ΥΠΑΑΤ: Αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε.

Στη Νίκαια του δήμου Κιλελέρ παραβρέθηκε και μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, στις 2/12/2022, στην ημερίδα για το Στρατηγικό Σχέδιο της Νέας ΚΑΠ 2022-2023, δίνοντας το στίγμα των δυνατοτήτων των νέων προγραμμάτων καθώς και για τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο για μια περισσότερο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή γεωργία.

Ο υπουργός δήλωσε πως «είναι σημαντικό για τη χώρα μας ότι το ποσό των κοινοτικών ενισχύσεων παρέμεινε άθικτο χωρίς περικοπές στα 13,5 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2023 - 2027, σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. όπου υπήρξε περικοπή 10% και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν "σχήματα" στα οποία μπορεί να ενταχθεί ο αγρότης ώστε να ενισχύσει το εισόδημά του».

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους των 89 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές, ενώ σε ό,τι αφορά τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους ο υπουργός ανέφερε ότι όλοι θα λάβουν την εξισωτική αποζημίωση μέσα στον Δεκέμβριο, αρκεί να υποβάλουν τη βεβαίωση μετακίνησης.

Μέχρι 10 Δεκεμβρίου δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς πως θα πρέπει οι Περιφέρειες να δηλώσουν αν θα ολοκληρώσουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης ή θα τα αναλάβει το ΥΠΑΑΤ. Επίσης, σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ είπε ότι περίπου 500 εκατομμύρια καταβλήθηκαν από 1/1/21 μέχρι σήμερα όπου τα μισά περίπου από αυτά τα χρήματα προέρχονται από εισφορές αγροτών, ενώ τα υπόλοιπα από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Αναφορά έκανε ο ΥΠΠΑΤ και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, λέγοντας πως η καταβολή τους την προτείνει το κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και την τελική απόφαση τη λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναφέρθηκε, επίσης, στα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως αυτά των Νέων Αγροτών (ύψους 525 εκατ. ευρώ), τα Σχέδια Βελτίωσης (230 εκατ. ευρώ), το Leader (236 εκατ. ευρώ), Βιολογικής Παραγωγής (705 εκατ. ευρώ) κ.λπ. από τα οποία οι νέοι αγρότες μπορούν να αντλήσουν πόρους για να αναπτύξουν επιχειρηματικές δράσεις.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στο επισιτιστικό πρόβλημα αλλά και τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων, σε συλλογικό και θεσμικό επίπεδο: «σωστή αξιοποίηση δράσεων και προγραμμάτων της νέας ΚΑΠ είναι εθνικός μονόδρομος. Να βρεθούν κονδύλια για την δίκαιη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας. Με στοχευμένες απλοποιημένες δράσεις. Θα είναι από τα οικολογικά σχήματα, από την αναδιανεμητική ενίσχυση, από άλλα προγράμματα, εδώ είμαστε να το αποφασίσουμε. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλογιζόμενη την κρισιμότητα των στιγμών και την δυναμική του πρωτογενούς τομέα, έχει επενδύσει σε αυτόν. Στη Θεσσαλία εξελίσσεται ένα από τα μεγαλύτερα αγροτικά προγράμματα στη χώρα».

05 December 2022
Banner
Banner