Αντιμέτωπες με λουκέτο δηλώνουν οι 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης της Αθήνας

23 December 2020

Αντιμέτωπες με λουκέτο δηλώνουν οι 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης της Αθήνας

Μεγάλη έρευνα για το σήμερα και το αύριο της επιχειρηματικότητας, με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα για την κατάσταση των επιχειρήσεων μέσα στην κρίση και για τις προοπτικές εξόδου από αυτήν, πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την εταιρεία OPINION POLL.

Συνοπτικά, η έρευνα αποκαλύπτει το πολύ δύσκολο τοπίο εντός του οποίου κινούνται οι επιχειρήσεις, που δίνουν κυριολεκτικά μάχη επιβίωσης.

Έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Δείγμα: 1.002 επιχειρήσεις-μέλη του ΕΕΑ
Χρονικό διάστημα: 14 Δεκεμβρίου – 18 Δεκεμβρίου 2020

Δείτε εδώ την έρευνα

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι:

  • Το 86% των Επιχειρήσεων έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ το 80% αναμένουν η ζημιά αυτή θα επιβαρυνθεί από το δεύτερο lockdown. Ιδιαίτερα στην εστίαση, τα ποσοστά φτάνουν το 99% και 94,8% αντίστοιχα.
  • Μόνο το 29% των Επιχειρήσεων θεωρούν ότι βοήθησαν πολύ ή αρκετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Λίγο δηλώνει το 44% και καθόλου το 25%. Ειδικά για τα μέτρα κατά την διάρκεια του δεύτερου lockdown ικανοποίηση δηλώνει το 29%. Το ποσοστό αυτό στο Εμπόριο φτάνει το 72,1%!
  • Κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο, βασικά αξιοποιήθηκαν η επιστρεπτέα προκαταβολή από το 54,1% και η αναστολή των συμβάσεων από το 44% των Επιχειρήσεων. Ακολουθούν σε απόσταση το ΤΕΠΧ ΙΙ από το 3,7% και το Ταμείο εγγυοδοσίας από το 3,6%, ενώ το 25,6% δηλώνει ότι δεν αξιοποίησε κανένα εργαλείο. Το 29% των Επιχειρήσεων δηλώνει ότι το ποσόν της επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν αρκετό για να καλύψουν ανάγκες τους.
  • Το 36% των Επιχειρήσεων θεωρεί ότι το click away είναι μια δυνατότητα αύξησης του τζίρου. Στο Εμπόριο το ποσοστό αυτό είναι 20.9%
  • Σημαντικά όσον αφορά στο κλίμα που υπάρχει στην αγορά ανάμεσα στους ίδιους τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, είναι τα ευρήματα για τον βαθμό αισιοδοξίας. Το 29% δηλώνει αισιόδοξο για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, έναντι ενός 70% που είναι λίγο και καθόλου αισιόδοξο. Ωστόσο ο βαθμός αισιοδοξίας αυξάνει όταν η ερώτηση εστιάζει στην προσωπική Επιχείρηση αν και φαίνεται οι απόψεις να διχάζονται κυριολεκτικά. Το 51% δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της δικής τους Επιχείρησης έναντι ενός 49,1% που έχει αντίθετη άποψη. Στην εστίαση και στο εμπόριο τα ποσοστά αισιοδοξίας είναι πολύ πιο χαμηλά με 31,3% και 44,3% αντίστοιχα. Υπάρχουν δε διαφορετικοί υπολογισμοί όσον αφορά στον χρόνο που θα κρατήσει ακόμα η κρίση. Το 34% εκτιμά ότι θα κρατήσει ένα χρόνο ακόμα, το 27% δύο χρόνια, το 25% πάνω από δύο χρόνια - το πιο αισιόδοξο 11% εκτιμά ότι θα είναι έξι μήνες ακόμα.
  • Το 23% των Επιχειρήσεων δηλώνουν ως «πολύ ή αρκετά πιθανόν» να κλείσουν. Στην εστίαση το ποσοστό αυτό φτάνει το 41,7% και στο Εμπόριο το 34%. Αυξημένο είναι το ποσοστό για τις Επιχειρήσεις που έχουν 11-20 εργαζομένους. 24% των Επιχειρήσεων δηλώνουν ότι ίσως αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις. Το ποσοστό αυτό μάλιστα, φτάνει το 49,5% στην εστίαση και το 41,6% και 39,8% στις Επιχειρήσεις που απασχολούν 11-20 και 6-10 εργαζομένους αντίστοιχα.
  • Το 14% των Επιχειρήσεων έχουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν. Μεγαλύτερο φαίνεται το πρόβλημα των οφειλών σε Εφορία, ΙΚΑ κλπ., αφού το ποσοστό που έχουν οφειλές που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν φτάνει το 29%. Το 66% θεωρεί ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες οφειλές προς Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες κλπ. με το 29% να δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει. Γι’ αυτό και το 88% ενοποιείται στην πρόταση για διαγραφή τουλάχιστον τμήματος των οφειλών αυτών, ενώ το 94,1% συμφωνεί με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%.
  • Μόνο το 11% θεωρούν ότι οι Τράπεζες έχουν βοηθήσει σ’ αυτή την περίοδο με παροχή δανείων για κεφάλαιο κίνησης με μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερη γραφειοκρατία. Το 75,6% έχει αρνητική άποψη.
  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Το 33% τον θεωρεί ως πραγματική δεύτερη ευκαιρία και ότι θα βοηθήσει στην ρύθμιση των χρεών και την σωτηρία πρώτης κατοικίας. Το 32% έχει αντίθετη άποψη, ενώ το 35% φαίνεται να μην έχει ολοκληρωμένη ενημέρωση και δεν παίρνει θέση. Μόλις το 20% δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει τον νέο Νόμο για την ρύθμιση χρεών τους. Όσον αφορά ειδικά στην πρώτη κατοικία, το 36% θεωρεί ότι η αφαίρεση ακίνητης περιουσίας, η μίσθωση για δώδεκα χρόνια και η δυνατότητα αγοράς του μετά την 12ετία χωρίς την αφαίρεση των μισθωμάτων είναι μια καλή ρύθμιση. Την αντίθετη άποψη έχει το 39% και το 25% δεν παίρνει θέση. Σημειώνεται ξεχωριστά, ότι το 46% πιστεύει ότι η Νομική προστασία της πρώτης κατοικίας είναι με τον νέο Νόμο καλύτερη από ότι με τον « Νόμο Κατσέλη», με το 15% να έχει αντίθετη άποψη, ενώ το 39% δεν παίρνει θέση. Ωστόσο, είναι σημαντικό εύρημα ότι το 45% θεωρεί πως όταν ένας Επιχειρηματίας πτωχεύει, μπορεί να έχει μια δεύτερη ευκαιρία, να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Το 46% έχει αντίθετη άποψη.
23 December 2020
Banner
Banner