Προβληματισμός και αντιδράσεις ΣΕΒΕΚ για ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου

21 May 2021

Προβληματισμός και αντιδράσεις ΣΕΒΕΚ για ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου

Έντονο προβληματισμό διατυπώνει η βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος για το εργασιακό νομοσχέδιο που έχει παρουσιάσει και θέσει σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Αγγ. Οικονόμου, πρόεδρος ΣΕΒΕΚ: "Είναι σημαντικό να απαλειφθούν από το σχέδιο νόμου για την Προστασία της εργασίας, όσα από τα σημεία λειτουργούν αποτρεπτικά στην αναπτυξιακή πορεία και στην οικονομία της χώρας μας"

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος - ΣΕΒΕΚ έχει μελετήσει αναλυτικά και έχει καταγράψει τις απόψεις των επιχειρήσεων μελών του για το νομοσχέδιο, το οποίο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 27 Μαΐου.

Εκπροσωπώντας σε πανελλαδικό επίπεδο τις επιχειρήσεις παρασκευής, μεταποίησης και επεξεργασίας κρέατος και προϊόντων με βάση το κρέας, ο ΣΕΒΕΚ εκφράζει τους έντονους προβληματισμούς του για βασικά εμπόδια που θα δημιουργήσει η εφαρμογή του ν/σ στην ελεύθερη και παραγωγική λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος σε σημερινή του ανακοίνωση, «Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται αρκετές θετικές τροποποιήσεις στο υφιστάμενο εργατικό δίκαιο, ωστόσο σε πολλά σημεία του προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν πρόσθετα οικονομικά και λειτουργικά βάρη στις επιχειρήσεις, αγνοούνται οι πραγματικές τους ανάγκες, δεν δημιουργούνται ευέλικτοι τρόποι απασχόλησης, περιορίζεται υπερβολικά το διευθυντικό δικαίωμα οργάνωσης κάθε επιχείρησης, δεν διευκολύνεται & δεν στηρίζεται η αύξηση της απασχόλησης, ενώ δεν ευνοεί την προσέλκυση νέων επενδύσεων».

Τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της η Διοίκηση του ΣΕΒΕΚ θα θέσει υπόψην του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και παράλληλα θα τις καταθέσει στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης με σκοπό την άμβλυνση και επίλυση των δυσμενών συνεπειών του ν/σ στις επιχειρήσεις, ιδίως του ευαίσθητου τομέα των τροφίμων.

Σημειώνεται ότι «στις παρατηρήσεις του ΣΕΒΕΚ περιλαμβάνονται προβλέψεις οι οποίες πιθανόν να αποτελέσουν αντικείμενο διευκρινίσεων ή εξειδικεύσεων όπως αυτή για το υποχρεωτικό πενθήμερο σε έκτακτες περιπτώσεις και με τη συναίνεση του εργαζόμενου, η μετατροπή της αναιτιώδους καταγγελίας σε αιτιώδη, η ανάγκη εξαίρεσης των υψηλά αμειβόμενων στελεχών από την υπαγωγή στα χρονικά όρια εργασίας, ο τρόπος που περιγράφεται στο σχέδιο νόμου η εφαρμογή της κάρτας εργασίας κλπ.»

Με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας, η Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ Αγγελική Οικονόμου, δηλώνει ότι «Είναι σημαντικό να απαλειφθούν από το σχέδιο νόμου για την Προστασία της εργασίας, όσα από τα σημεία λειτουργούν αποτρεπτικά στην αναπτυξιακή πορεία και στην οικονομία της χώρας μας, ενώ παράλληλα θα επιδράσουν αρνητικά, τόσο στην παραγωγική λειτουργία του κλάδου μας, στην δυνατότητα κάλυψης των καθημερινών αναγκών της τροφοδοτικής αλυσίδας, όσο και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου μας». Η ίδια τονίζει επιπλέον ότι «οι επιχειρήσεις επιδιώκουν πάντα την εργασιακή ειρήνη και το καλό κλίμα με τους εργαζόμενους τους».

21 May 2021
Banner
Banner