Αντιδράσεις και από τους κρεοπώλες για τη νέα Υγειονομική Διάταξη

06 July 2017

Αντιδράσεις και από τους κρεοπώλες για τη νέα Υγειονομική Διάταξη

Επιβεβλημένη θεωρεί τη διόρθωση ή την ακύρωση της νέας Υγειονομικής Διάταξης (Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829 "Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων / ποτών και άλλες διατάξεις" απόφαση του Υπουργού Υγείας) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών. Η ΠΟΚΚ έρχεται με τον τρόπο αυτό να ενώσει τη φωνή της με σειρά άλλων φορέων και Υπηρεσιών που έχουν καταθέσει τις προηγούμενες μέρες τις ενστάσεις τους.

Με επιστολή που απευθύνει στον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό η ΠΟΚΚ διαμαρτύρεται για την πολυδιάσπαση των ελέγχων και σημειώνει ότι οι διατάξεις της νέας Υγειονομικής Διάταξης είναι αντίθετες στην υφιστάμενη εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Η επιστολή της ΠΟΚΚ έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η ΠΟΚΚ θα ήθελε να εκφράσει την έντονη αντίθεση της στη νέα υγειονομική διάταξη για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως άλλωστε έχουν ήδη κάνει το σύνολο των ελεγκτικών αρχών και επιστημόνων της χώρας, καθότι οι διατάξεις αυτής είναι αντίθετες  στην  υφιστάμενη εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Θεωρούμε πως θα έπρεπε να έχουν ληφθεί υπόψη οι διαφωνίες των υπόλοιπων ελεγκτικών αρχών και φορέων, ήδη από πέρσι όταν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Απόφασης.

Ειδικότερα, η ΠΟΚΚ είναι αντίθετη στην πολυδιάσπαση των ελέγχων από στρατό ελεγκτικών φορέων για τα ίδια αντικείμενα, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα προστεθεί ακόμα μια ελεγκτική υπηρεσία στον ήδη αυξημένο αριθμό υπηρεσιών που ελέγχουν τα κρεοπωλεία, ειδικά όταν όλοι ευαγγελίζονται την απλοποίηση των διαδικασιών και τον συντονισμό των ελέγχων .

Επίσης, είναι αντίθετη στην εμπλοκή αντίστοιχου αριθμού ιδιωτών για να υπογράφουν τα προαπαιτούμενα σχέδια και περιγραφές, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 όπου απαιτείται υπογραφή σχεδίου ή περιγραφής (ανάλογα με το "επίπεδο κινδύνου") από "Υγειονομικά υπεύθυνο, Υγειονολόγο Τ.Ε., ή επιστήμονα σχετικής ειδικότητας". Στο σημείο αυτό διαφαίνεται η πρόθεση να προσδοθεί  απλόχερα  ενασχόληση σε συγκεκριμένη επαγγελματική συλλογικότητα, με μια διαδικασία η οποία θα επιφέρει επιπλέον κόστος στις επιχειρήσεις μας, σε καιρούς μάλιστα που όλοι αγωνιούμε για την επιβίωσή μας πληρώνοντας αυξημένους φόρους και εισφορές.  

Θεωρούμε λοιπόν πως είναι επιβεβλημένη η διόρθωση ή ακύρωση της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης».

06 July 2017
Banner
Banner
Banner