Ανοίγει ξανά η ιδιωτική αποθεματοποίηση χοιρινού

16 December 2015

Ανοίγει ξανά η ιδιωτική αποθεματοποίηση χοιρινού

Story Highlights

  • Με την ιδιωτική αποθεματοποίηση εκφράζεται η ελπίδα ότι μπορεί να σταθεροποιηθεί η αγορά, ακόμη και να βοηθηθεί να ανακάμψει μέσα στην άνοιξη

Related Articles

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η πτώση τιμών στο χοίρειο κρέας η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να ανοίξει την ιδιωτική αποθεματοποίηση από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016. Οι τιμές στο τέλος του 2015 άγγιξαν το χαμηλότερο σημείο για πάνω από μια δεκαετία και με δεδομένο ότι στις αρχές του νέου έτους η αγορά είναι συνήθως αδύναμη οι τιμές αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω.
Με την ιδιωτική αποθεματοποίηση εκφράζεται η ελπίδα ότι μπορεί να σταθεροποιηθεί η αγορά, ακόμη και να βοηθηθεί να ανακάμψει μέσα στην άνοιξη. Βέβαια δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της αποθεματοποίησης και κυρίως αν περιλαμβάνει το λίπος και τα εντόσθια. Είναι τα προϊόντα που πλήττονται ιδιαίτερα από τη ρωσική απαγόρευση, δημιουργώντας επιπτώσεις και στις τιμές του σφάγιου.
Η προηγούμενη αποθεματοποίηση που άνοιξε για ένα δίμηνο την περασμένη άνοιξη κάλυπτε μόνο τα τεμάχια κρέατος. Επίσης από την αγορά εκφράζεται η επιθυμία να είναι υψηλότερα τα ποσά ενίσχυσης.
Στην προηγούμενη αποθεματοποίηση εισήλθαν μόλις 64.000 τόνοι και οι περισσότερες ποσότητες κατευθύνθηκαν σε εξαγωγές. Η εκτίμηση είναι ότι δεν επηρέασε σοβαρά την αγορά, μιας και η ανάκαμψη τιμών είχε ξεκινήσει πριν την έναρξη της αποθεματοποίησης. Τα αντίστοιχα καθεστώτα αποθεματοποίησης που είχαν λειτουργήσει παλαιότερα ήταν πιο επιτυχημένα. Είχαν οδηγήσει μεγαλύτερες ποσότητες σε φύλαξη και ο αντίκτυπός τους στην αγορά ήταν αισθητός.

16 December 2015
Banner
Banner