Ανοίγει και η αγορά της Χιλής για το ευρωπαϊκό βόειο

09 March 2017

Ανοίγει και η αγορά της Χιλής για το ευρωπαϊκό βόειο

Σύντομα θα αρχίσουν να αναζητούν νέες ευκαιρίες στην αγορά της Χιλής οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς βοδινού, καθώς η νοτιοαμερικανική αυτή χώρα δημοσίευσε την Τρίτη 7 Μαρτίου νέες εμπορικές προδιαγραφές, το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο για την επανέναρξη συναλλαγών με την Ε.Ε.

Μέχρι τώρα η Ε.Ε. δεν μπορούσε να εξαγάγει βόειο κρέας στη Χιλή εξαιτίας ειδικών απαιτήσεων που θέτει η χιλιάνικη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, η νομική απαίτηση είναι τα τεμάχια κρέατος να ταυτοποιούνται σύμφωνα με συγκεκριμένη ονοματολογία αφενός και με συγκεκριμένη ταξινόμηση σφαγίων αφετέρου. Η ορολογία και τα κριτήρια όμως διαφέρουν από εκείνα που εφαρμόζονται στην Ε.Ε. Τώρα όμως και τα δύο μέρη συμφώνησαν σε μία αντιστοίχιση στις ονομασίες των τεμαχίων, όπως και στην ταξινόμηση των σφαγίων κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στο άνοιγμα εξαγωγικών αγορών για το βόειο, που επιχειρεί σε μόνιμη βάση η Ε.Ε. Το 2016, οι εξαγωγές ευρωπαϊκού βόειου (702.883 τόνοι σε ισοδύναμο βάρος σφαγίου) αυξήθηκαν κατά 17,9% σε σχέση με το 2015. Η Τουρκία ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά (10% επί του συνόλου) ακολουθούμενη από το Χονγκ Κονγκ, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Όσον αφορά τις εισαγωγές βόειου στην Ε.Ε., το 2016 ανήλθαν σε 333.942 τόνους σε ισοδύναμο βάρος σφαγίου (αύξηση 3,4%), με προέλευση τη Βραζιλία (42% επί του συνόλου), την Ουρουγουάη και την Αργεντινή.

09 March 2017
Banner
Banner