Ανησυχία για την ευλογιά του προβάτου στη Λέσβο – Ενίσχυση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ζητά η Περιφέρεια
Related Articles
Στην άμεση ανάγκη ενίσχυσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στη Λέσβο με αφορμή και τα κρούσματα ευλογιάς του προβάτου που παίρνουν πλέον διαστάσεις, εστίασε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.
Η κ. Καλογήρου παρουσίασε τις ελλείψεις της Περιφέρειας σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, όμως αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη ενίσχυσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στη Λέσβο, τόσο με τακτικό όσο και με έκτακτο προσωπικό. Ως επιτακτική χαρακτήρισε δε την ανάγκη για την άμεση έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών πρόσληψης τριών εξειδικευμένων στελεχών ορισμένου χρόνου κλάδου Π.Ε. Κτηνιάτρων στη Λέσβο, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που έχουν διαμορφώσει οι επιβεβαιωμένες εστίες ευλογιάς του προβάτου. Άλλωστε, σχετικό κατεπείγον έγγραφο αίτημα έχει αποσταλεί από την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου προς το Υπουργείο Εσωτερικών.
«Ζητώ κύριε Υπουργέ την προσωπική σας παρέμβαση καθόσον σημαντικό τμήμα της οικονομίας του νησιού βασίζεται στην κτηνοτροφία, γεγονός που καθιστά αναγκαία την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενος οικονομικός κίνδυνος», είπε η κ. Καλογήρου.
Στο μεταξύ, και ενώ «στο νησί έχουν θανατωθεί γύρω στα 2.000 πρόβατα», όπως αναφέρει σε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό ΥΠΑΑΤ ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. Χαρ. Αθανασίου, αναδεικνύονται προφανείς κίνδυνοι για την οικονομία του νησιού. Η κρισιμότητα της κατάστασης γίνεται φανερή αν συνυπολογιστεί ότι από την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αποφάσισε επιπλέον μέτρα από αυτά που προβλέπει η νομοθεσία, εντατικοποίηση των ελέγχων και ακόμη πιο αυστηρό καθεστώς τήρησης των μέτρων για την αντιμετώπιση της ζωονόσου της ευλογιάς των προβάτων.
Χαρακτηριστικό της ανησυχίας, είναι το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί έκτακτες συναντήσεις με τη συμμετοχή συναρμόδιων φορέων αλλά και εκπροσώπων των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Κτηνιάτρων, συναντήσεις οι οποίες κατέληξαν στη δημιουργία μεικτών κλιμακίων της κτηνιατρικής και της Αστυνομίας για εντατικοποίηση των ελέγχων, προκειμένου να συγκρατηθεί η νόσος, με την πιθανότητα να κηρυχτεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να εγκαταλείπεται, αφού κάτι τέτοιο θα είχε μάλλον δυσμενέστερες επιπτώσεις για την παραγωγή, παρά θα συνέβαλλε στην αντιμετώπιση της ευλογιάς.
[Πηγή: www.emprosnet.gr]