Άμεση θεσμοθέτηση επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού ζητά το Εμπόριο

03 December 2018

Άμεση θεσμοθέτηση επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού ζητά το Εμπόριο

Την επέκταση του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού και στις επιχειρήσεις εξακολουθεί να ζητά το Εμπόριο, όπως φαίνεται από επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο η νέα της Διοίκηση η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Ο πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας, Γ. Καρανίκας και Ν. Μπόνης υπογράφουν την επιστολή της ΕΣΕΕ εξηγώντας ότι σήμερα σε όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα δεν τους παρέχεται η δυνατότητα να υποδείξουν έναν λογαριασμό ο οποίος θα τυγχάνει προστασίας, ώστε η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Ζητώντας την άμεση θεσμοθέτηση επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού, η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει την υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2016, χωρίς όμως αυτό να πραγματοποιηθεί ποτέ. Επαναφέρει λοιπόν το αίτημα επάνω στις εξής παραμέτρους:

«• Παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, ενοικίων και προμηθευτών).

• Σύνδεση του παραπάνω λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εκ μέρους των καταναλωτών. Εφόσον ο λογαριασμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τα τερματικά μηχανήματα POS, είναι σαφές ότι η χρήση τους θα επεκταθεί άμεσα και θα την επιδιώκει η ίδια η επιχείρηση, με προφανή θετικά αποτελέσματα την γενίκευση της λειτουργίας του ηλεκτρονικού χρήματος και φυσικά τα αντίστοιχα οφέλη για τα φορολογικά έσοδα.

• Καθορισμό του ύψους του ακατάσχετου ποσού βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης, σε ποσοστό όχι μικρότερο του 80%».

Η ΕΣΕΕ τονίζει επιπλέον την καθοριστική σημασία που έχει η θεσμοθέτηση «ακατάσχετου» λογαριασμού των επιχειρήσεων, ως αποτελεσματικού εργαλείου επιβίωσης των επιχειρήσεων, που, μέσω αυτού, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, να καταβάλλουν τις οφειλές τους και τους μισθούς των εργαζομένων τους, διατηρώντας παράλληλα μία στοιχειώδη ρευστότητα.

03 December 2018
Banner
Banner