Άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για να ενταχθούν και οι σύνθετες ζωοτροφές στον ΦΠΑ 13% ζητά ο ΣΕΚ

30 June 2017

Άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για να ενταχθούν και οι σύνθετες ζωοτροφές στον ΦΠΑ 13% ζητά ο ΣΕΚ

Οι σύνθετες ζωοτροφές θα συμπεριληφθούν στην κατηγορία των αγροτικών εφοδίων των οποίων ο συντελεστής ΦΠΑ μειώθηκε στο 13%. Αυτό αποκαλύπτει επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), η οποία απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο ΣΕΚ στην επιστολή του ζητά άμεση νομοθετική πρωτοβουλία που θα εντάσσει στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ τις σύνθετες ζωοτροφές (δασμολογική κλάση 2309). Υπενθυμίζουμε ότι από αύριο 1 Ιουλίου ξεκινά η εφαρμογή της ρύθμισης που προέβλεπε ότι τα ζώντα ζώα, οι ζωοτροφές και οι αγροτικές εισροές εντάσσονται στον χαμηλό συντελεστή, σύμφωνα με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή στις 18 Μαΐου (βλέπε εδώ).

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Πάγιο αίτηµα του Συνδέσµου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), το οποίο επίµονα διεκδικούσε µήνες µε πολλές παρεµβάσεις σε κάθε αρµόδιο φορέα και σε συνεργασία µε το Σύνδεσµο Ελληνικών Βιοµηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ), ήταν η µείωση του ΦΠΑ στα ζώντα ζώα και τις ζωοτροφές.

Είναι πολύ θετικό βέβαια ότι ο συντελεστής ΦΠΑ µειώθηκε σε αρκετές ζωοτροφές, ωστόσο, πιθανόν εκ παραδροµής, η δασµολογική κλάση2309 έχει εξαιρεθεί συνολικά από το χαµηλό συντελεστή13%.

Η συγκεκριµένη δασµολογική κλάση περιλαµβάνει σύνθετες (µίγµατα) ζωοτροφές που χρησιµοποιούνται ευρύτατα στη διατροφή των παραγωγικών ζώων και σε όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας.

Ζητάµε άµεσα µε διορθωτική νοµοθετική πρωτοβουλία να συµπεριληφθεί η δασµολογική κλάση 2309 στην κατηγορία του ΦΠΑ 13%, όπως άλλωστε µας έχετε διαβεβαιώσει ότι θα γίνει».

30 June 2017
Banner
Banner